ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Niklas grep misstänkt tjuv – åtalas själv för olaga frihetsberövande

Karl Enn Henricsson · 20 Sep 2018
Uppdaterad 21 Sep 2018
Niklas Krämer, 25, grep en misstänkt dieseltjuv, men åtalas nu själv för olaga frihetsberövande.

Niklas Krämer, 25, grep en misstänkt dieseltjuv, men åtalas nu själv för olaga frihetsberövande. Foto: Privat


Niklas Krämer, 25, och hans vän grep en misstänkt dieseltjuv. De band mannen och ringde polisen. Nu åtalas Niklas och vännen för olaga frihetsberövande. Men utredningen mot den misstänkta dieseltjuven har lagts ner.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Krämer, 25, tröttnade på att företaget han arbetade vid på Ekerö utsattes för upprepade dieselstölder.

Därför valde han att sätta upp en så kallad åtelkamera som registrerade och sände foton till hans mobil om någon rörde sig på området.

På kvällen den 19 februari förra året fick han bilder av en person som bar på dunkar.

– Jag kastade mig i bilen dit, och ringde en kollega och en annan kille, berättar Niklas.

Den misstänkte tjuven lyckades dock springa iväg, men lämnade kvar en bil.

Tillsammans med polisen sökte de i området, men kunde inte hitta mannen. Däremot hittade de sex dunkar fyllda med diesel, och slangningsutrustning.

– Efter att polisen hade åkt satte jag upp kameran mot hans bil för att se om han kom tillbaka, berättar Niklas.

Vi band hans armar och ben

Och tidigt följande morgon såg han, via sin mobiltelefon, att en person rörde sig vid bilen. Tillsammans med en av vännerna åkte han dit och konfronterade mannen.

– Han gapade och skrek. Han slängde upp bildörren och jag såg att han hade något i handen. Vi fick tag i honom och brottade ner honom på marken. Vi letade i våra fickor och hittade buntband som vi har i jobbet. Vi band hans armar och ben. Sen ringde jag polisen, säger Niklas.

Det visade sig att föremålet mannen hade i handen var en bilnyckel. Polisen grep mannen, och Niklas och hans vän blev hyllade.

– Vi blev hjälteförklarade av omgivningen. Det var många som tyckte att vi hade gjort ett rådigt ingripande, berättar Niklas.

Åklagaren: Man får inte agera som polis

Men i vintras fick han veta att han själv utreddes för brott. Och nu har Niklas och vännen åtalats för olaga frihetsberövande.

Anledningen är att de grep mannen för lång tid efter den misstänkta dieselstölden, enligt åklagare Urszula Grabowska.

– Man har rätt att gripa folk på bar gärning i en viss utsträckning. Men går det för lång tid mellan gärningen och gripandet av den man misstänker, agerar man inte längre inom lagens ramar. Då agerar man egentligen som polis, och det får man inte göra – så har jag resonerat.

Niklas och hans vän har ”berövat NN friheten genom att gripa honom, sätta ihop hans händer och ben med buntband och låta honom ligga på marken i cirka en timmes tid”, enligt åtalet.

– Vi lade fram allt vi visste om stölden, foton och så, för att han skulle bli fälld. Och då gör åklagaren, som man trodde var på vår sida, en skenmanöver och det blir så här, säger Niklas.

Misstänkt dieseltjuv försvann

Utredningen om dieselstölden har däremot lagts ner.

– Mannen som greps erkände att dieselstölden skett. Efter att han blivit hörd släpptes han och vi har därefter försökt att få tag på honom men det har inte gått att nå honom, säger åklagare Urszula Grabowska.

Åklagaren har fortfarande inte bestämt sig för vilket straff hon ska yrka för Niklas och hans vän, och det är ännu oklart när rättegången ska hållas.

Niklas säger sig inte vara orolig för att bli dömd.

– Nej, det är jag inte. Och jag hade gjort exakt samma sak igen om jag hade hamnat i den situationen.

Den misstänkte dieseltjuven fångades på bild. Foto: Privat

pil
Så säger lagen om hur allmänheten får ingripa

Om det är så att man själv ser ett brott begås får man som privatperson gripa den personen. Det kallas för envarsgripande. Det får man göra om brottet som personen begått kan ge fängelsestraff, om personen påträffas på bar gärning eller flyr från brottsplatsen. Allmänheten får också gripa en person som är efterlyst för brott. Den gripne ska så fort som möjligt överlämnas till polis.

Källa: Källa: Rättegångsbalken 24 kap. 7 §.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro