ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Niklas grep tjuv och åtalades – nu vill GW betala hans böter

Alexandra Andersson · 10 Okt 2018
Uppdaterad 10 Okt 2018
Leif GW Persson tycker att åtalet mot Niklas Krämer är "småsint".

Leif GW Persson tycker att åtalet mot Niklas Krämer är "småsint". Foto: IBL/Privat


Niklas Krämer, 25, och hans vän grep en misstänkt dieseltjuv – men åtalades själva för olaga frihetsberövande. Men nu erbjuder sig Leif GW Persson att betala eventuella böter.

klar

Artikellänk är kopierad

I februari förra året grep Niklas Krämer, 25, och hans vän en misstänkt dieseltjuv. Men nyligen åtalades han själv för olaga frihetsberövande,vilket Metro var först att rapportera om.

Utredningen om dieselstölden lades däremot ner.

Att Niklas åtalades har väckt starka känslor, och nu reagerar även professor Leif GW Persson. I tisdagens avsnitt av “Brottsjouralen”menade han att han är upprörd som medborgare.

– Småsintheten i rättsapparaten här har antagit ganska så märkliga proportionen faktiskt, sa han och erbjöd sig att betala för advokat – och eventuella böter.

– Ibland är det faktiskt så att den folkliga rättvisan träffar mer rätt än den juridiska – och det här tycker jag är ett ganska solklart fall.

När Metro når Leif GW Persson är han ute på jakt, varför han är kortfattad, men poängterar att han vill betala Niklas och vännens eventuella böter.

– Ja, och en advokat.

Niklas själv satt bänkad framför tv:n när programmet sändes, och beskriver Leif GW:s utlåtande som ”helt fantastiskt”.

– Det var fruktansvärt mäktigt – vilken push i självkänslan man fick. Det var en kvittens på att våra enkla, sunda bondförnuft inte är helt ute och cyklar ändå, säger han till Metro.

Höll fast dieseltjuven

Hela historien började förra vintern. Niklas hade tröttnat på att företaget han arbetade vid på Ekerö utsattes för upprepade dieselstölder, och satte därför upp en så kallad åtelkamera som registrerade och sände foton till hans mobil om någon rörde sig på området.

På kvällen den 19 februari förra året fick han bilder av en person som bar på dunkar. Niklas och hans vänner vara nära att gripa den misstänkte tjuven, som dock lyckades försvinna. De ringde polisen, och hittade slangningsutrustning och sex dunkar fyllda med diesel.

Morgonen därpå såg Niklas än en gång på mobilen att en person rörde sig vid den bil, som den misstänkte dieseltjuven lämnat kvar. Tillsammans med en vän åkte Niklas dit och konfronterade mannen, som enligt Niklas ”gapade och skrek”.

– Vi fick tag i honom och brottade ner honom på marken. Vi letade i våra fickor och hittade buntband som vi har i jobbet. Vi band hans armar och ben. Sen ringde jag polisen, berättade Niklas för Metro i september.

Niklas trodde att han gjorde ett korrekt så kallat envarsgripande, och säger att han blev hjälteförklarad för sitt agerande.

Advokaten: Jag tycker det är skamligt

Men åklagaren höll inte med, och enligt åtalet misstänks Niklas och vännen ha berövat den misstänkte dieseltjuven ”friheten genom att gripa honom, sätta ihop hans händer och ben med buntband och låta honom ligga på marken i cirka en timmes tid”, enligt åtalet.

– Man har rätt att gripa folk på bar gärning i en viss utsträckning. Men går det för lång tid mellan gärningen och gripandet av den man misstänker, agerar man inte längre inom lagens ramar. Då agerar man egentligen som polis, och det får man inte göra – så har jag resonerat, har åklagare Urszula Grabowska berättat för Metro.

LÄS MER: Fem skjutna under sex timmar på onsdagkvällen

Niklas advokat, Martin Cullberg, var mycket kritisk och har till Metro sagt att:

– Som åtalet är utformat nu kan jag inte se annat än att han kommer att frikännas till applåder. Det rimliga hade varit att Niklas fått en medalj för det här, inte att han hade fått ett jävla åtal på sig. Jag tycker det är skamligt.

Rättegången mot Niklas är tänkt att hållas i februari nästa år.

Den misstänkte dieseltjuven erkände för polisen, släpptes på fri fot och gick därefter inte att nå. Därför lades förundersökningen mot honom ned, enligt åklagaren.

pil
Så säger lagen om hur allmänheten får ingripa

Om det är så att man själv ser ett brott begås får man som privatperson gripa den personen. Det kallas för envarsgripande. Det får man göra om brottet som personen begått kan ge fängelsestraff, om personen påträffas på bar gärning eller flyr från brottsplatsen. Allmänheten får också gripa en person som är efterlyst för brott. Den gripne ska så fort som möjligt överlämnas till polis.

Källa: Källa: Rättegångsbalken 24 kap. 7 §.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro