ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nilo är vidskeplig – undviker a-brunnar och nycklar på bordet

Klas Widestrand · 13 Feb 2017
Uppdaterad 13 Feb 2017
Konstnären Nilo Kerström har varit vidskeplig sedan han var liten och tycker inte att det utgör något problem för honom i vardagen.

Konstnären Nilo Kerström har varit vidskeplig sedan han var liten och tycker inte att det utgör något problem för honom i vardagen. Foto: IBL/Privat/Montage


Spottar du tre gånger om du ser en svart katt gå över vägen? Eller lägger du aldrig nycklarna på bordet? Många av oss är nog lite vidskepliga på något sätt. Men hos konstnären Nilo Kerström märks skrockfullheten på flera sätt i vardagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Konstnären och Vellingebon Nilo Kerström har varit skrockfull sedan han var liten. Det började med att han tog efter sin mammas vidskepligheter.

LÄS MER: A-brunnar och svarta katter – här är bakgrunden till svenska vidskepelser

– Då handlade det nog mest om att jag härmade hennes beteende. Sen när jag blev äldre började jag på egen hand fundera kring det här med otur och då blev jag än mer skrockfull.

Rädslan för otur märks på flera sätt i Nilo Kerströms liv. Han går inte på a-brunnar och lägger aldrig nycklarna på bordet. Men han tycker samtidigt inte att vidskepligheten stör honom så mycket.

– Det har blivit något vardagligt, jag gör det utan att fundera så mycket på det.

Rent intellektuellt förstår han att skrocket inte är på riktigt.

– Men känslomässigt är det en annan sak. Om jag har struntat i att inte gå på a-brunnar under en dag och sedan är med om något tråkigt känner jag snabbt att jag borde ha hoppat över den där brunnen istället.

Hans vänner är väl medvetna om Nilos skrockfullhet. De flesta tycker mest att det är en rolig grej, berättar han.

Men vad gör han om någon han inte känner råkar lägga sina nycklar på bordet?

– Då plockar jag bort dem direkt. Det handlar om ett övervägande. Antingen kommer jag framstå som lite konstig eller så drabbas jag av otur. Då väljer jag alltid det första alternativet.

Tidigare har han under vissa perioder försökt bli av med vidskepligheten. Men idag ser han det annorlunda.

– Det kanske kommer försvinna av sig självt. Men det känns lugnt i vilket fall, jag kommer inte lägga någon tid på att bli av med det.

LÄS MER: Därför är fredag den 13:e en otursdag

pil
Tre vanliga vidskepelser och deras ursprung

1. Undvika att gå på a-brunnar

Den här idén började växa fram i Stockholm och Göteborg under 40- och 50-talen. Bokstaven A kopplas samman med negativa saker så som avbruten kärlek, avundsjuka och så vidare.

2. Inte lägga nycklarna på bordet

En vanligt förekommande vidskepelse i Sverige och östra Europa. Vissa tror att det här går att spara till hur prostituerade förr i tiden la nycklarna på bordet för att signalera till potentiella kunder att de var tillgängliga. Andra menar att det helt enkelt handlar om att man ska hålla koll på sina nycklar och inte förlägga dem.

3. Svart katt på vägen

Kopplades förr samman med ondska, så som häxor eller djävulen. Men på andra håll i världen är det precis tvärtom. I England betyder exempelvis den svarta katten tur.

Källa: Fredrik Skott, forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen vid Göteborgs universitet

pil
Då ska du söka hjälp

Att ha tvångsliknande tankar eller ideér är inte ovanligt och kan hända alla. Men om du har tvång som tar upp så mycket tid att du till exempel missar skola, eller jobb, kan det handla om tvångssyndrom.

Om du känner att ditt tvång ger dig mycket ångest och att det kommer i vägen för och begränsar ditt liv, finns det hjälp att få.

Om du är under 18 år kan du vända dig till:

• En ungdomsmottagning eller till barn och ungdomspsykiatrin

Om du är över 18 år kan du vända dig till:

• En vårdcentral eller en vuxenpsykiatrisk mottagning

Källa:  Ungdomsmottagningen

klar

Artikellänk är kopierad

Klas Widestrand
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro