ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nils, 28, tvingas betala tv-avgift – för oanvänd box i garderoben

Johan Wikén · 27 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015
Nils Gyllbäck känner sig lurad av Radiotjänst.

Nils Gyllbäck känner sig lurad av Radiotjänst. Foto: Privat


28-åriga Nils Gyllbäck har ingen tv. Men Radiotjänst kräver honom på pengar – för en oanvänd digitalbox i garderoben. Det är helt sjukt”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Kontrollanten knackade på hemma hos Nils Gyllbäck i Vansbro i början av oktober.

– Jag sa att jag inte äger någon tv. Då frågade han om jag hade en box. Jag sa att jag har en som ägs av hyresbolaget, säger Nils.

►LÄS MER: Jag dricker hellre öl än betalar tv-licensen

Digitalboxen har han fått av hyresvärden Vansbrohem – men den ligger undanstoppad i en garderob eftersom den är oanvändbar utan en tv. Men trots det fick Nils Gyllbäck en faktura på 554 kronor från Radiotjänst, enligt Aftonbladet. Han känner sig lurad eftersom han inte äger någon tv och har kontaktat Radiotjänst för att protestera – men de står på sig.

– Jag har ringt dem tre-fyra gånger och pratat med flera olika. De sista gångerna jag ringde har de varit otrevliga, säger Nils Gyllbäck till Metro.

Hyresvärden Vansbrohem ger digitalboxar till alla hyresgäster, något som ingår i hyran.

– Flera andra har haft samma problem som jag.

Vansbrohem kände inte till att det endast krävs en digitalbox för att deras hyresgäster ska bli skyldiga att betala tv-avgiften.

Enligt Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, räcker det med att ha en tv-mottagare för att man ska vara skyldig att betala. Det spelar ingen roll om den är oanvändbar.

– I princip kan man ha en trasig tv i sitt hem, men likt förbannat har den en tv-mottagare, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige

Vill man slippa tv-avgiften måste mottagaren flyttas från hemmet. Till exempel till en källare eller liknande. Johan Gernandt kan förstå att reglerna känns lite fyrkantiga.

– Men det är inte vi som skriver lagarna och vi kan inte påverka lagtexten. När det kommer till gränsdragningar i lagstiftningen kan det verka lite ologiskt och konstigt. Men lagstiftarna måste sätta de här gränserna, säger han till Aftonbladet.

Om Nils Gyllbäck väljer att flytta sin mottagare ut ur hemmet slipper han avgiften i framtiden. Men för de dagar som har gått sedan kontrollanten var på besök är han fortfarande betalningsskyldig. Det finns dock en möjlighet att begära omprövning via Radiotjänsts hemsida.

– De säger att jag har rätt att begära omprövning. De kanske kan vara lite artigare då, säger Nils Gyllbäck.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro