ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nina är hypokondriker – ljög för att få komma till läkaren

Johan Wikén · 9 Nov 2015
Uppdaterad 26 Okt 2016
Nina Hermansen berättar att hon överdrev sina symptom för att få komma till läkare.

Nina Hermansen berättar att hon överdrev sina symptom för att få komma till läkare. Foto: Privat


Nina Hermansson, 43, lider av hypokondri. Det har resulterat i otaliga läkarbesök genom åren: En period kan det vara cancer, sedan MS – och så håller det på så där”. Nu vill hon hjälpa andra.

klar

Artikellänk är kopierad

När Nina Hermansen, 43, fick huvudvärk eller ont i magen befarade hon alltid det värsta. Kunde det vara cancer eller en tumör?

►LÄS MER: Så farligt är det att vara beroende av nässpray

– Det var väldigt mycket att ringa och springa till läkare. Jag bytte ofta så att jag inte gick till samma person hela tiden.

LÄS MER: Läkare: Det här nojar sig patienterna för – helt i onödan

Hypokondri, eller hälsoångest, innebär att den drabbade är övertygad om att denne är sjuk eller ska drabbas av en allvarlig sjukdom. För vissa leder det till ständiga läkarbesök medan andra inte har kontakt med sjukvården överhuvudtaget på grund av rädsla för negativa besked.

Nina Hermansen har haft problem med hälsoångest sedan tonåren.

– Jag brukar kalla det för små svart hål man hamnar i. En period kan det vara cancer, sedan MS – och så håller det på så där.

Det var först 2010 som hon insåg att hon var hypokondriker efter att ha gjort ett test i anslutning till en artikel och upptäckte att alla symptom stämde in.

– Den dagen grät jag hela dagen. Det var omtumlande och tog flera månader innan jag accepterade det, säger Nina som bloggar om sin hypokondri och annat på Niiinis.se.

Först några år senare sökte hon hjälp, hon beskriver det som en ”aha-upplevelse”.

– Jag är i ett tillfrisknande stadium även om jag inte tror att jag någonsin kommer bli helt fri från det. Det gäller att söka hjälp och inte gå in i sin egen bubbla.

Det första hennes terapeut sa var att hon skulle sluta googla symptom. Det är nämligen en vanlig sysselsättning för hypokondriker.

– Det förvärras till 100 procent av Google. Jag kände en klar förbättring när jag drog ner på det.

►LÄS MER: Johanna, 42, är beroende av nässpray – så blir du botad

Nina Hermansen besökte sjukvården minst en gång i månaden när det var som värst.

– Oftast trodde jag inte på vad de sa. Då ringde jag igen och hittade på att det hade blivit värre för att jag skulle få hjälp.

Därför tycker hon att det är viktigt att de här människorna fångas upp av vården.

– Det är svårt för någon som inte förstår att de lider av hypokondri att söka hjälp, de tror ju att de är sjuka på annat sätt.

För drygt ett år sedan startade Nina Hermansen Hypokondriförbundet för att försöka hjälpa människor i samma sits.

LÄS MER: Man blev akut sjuk – då körde chauffören fullsatta bussen till akuten

Psykologen: Det finns hjälp att få

Det är många som oroar sig för olika sjukdomar titt som tätt. Men bara ungefär en procent av befolkningen lider av ”riktig” hypokondri. Vissa sjukdomar är vanligare än andra att oroa sig för.

– Kroppsliga sjukdomar som medier ofta rapporterar om. Cancer och HIV är vanliga rädslor, men också att man har fel på hjärtat, säger Anna Bennich Karlstedt som är legitimerad psykolog, föreläsare och författare.

När är man en hypokondriker?

– När det begränsar livet. Oro känner vi ju alla ibland, och det är väl rimligt också. Men skillnaden mellan hypokondri och allmän oro är intensiteten i ångesten och det faktum att en person som oroar sig inom rimliga gränser blir lugnad av en läkarundersökning. Hypokondrikern lugnas – i stunden. Det håller inte över tid.

Går det att behandla?

– Absolut, det finns i dag beprövad psykologisk behandling, KBT, som visat sig effektiv. Ibland behandlar man även med antidepressiv medicin. I behandlingen får man bland annat lära sig att känna igen problemsituationerna, exponera sig för obehaget utan att söka försäkringar och träna sig i andra sätt att hantera obehaget, säger Anna Bennich Karlstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro