ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nina brände ut sig på drömjobbet

Peter Lindholm · 8 Maj 2014
Uppdaterad 8 Maj 2014

Penne eller farfalle? Farfalle eller penne? Efter att ha stått framför pastahyllan på ICA i hela fyrtio minuter gav Nina Åkestam upp. Hon kunde inte bestämma sig för vilken pastasort hon skulle köpa. Hon gick hem tomhänt, utan att ägna en tanke åt att allt inte stod rätt till.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam är Metrokolumnist och aktuell med boken "Meningen med hela skiten".
Nina Åkestam är Metrokolumnist och aktuell med boken "Meningen med hela skiten".Foto: Urban Brådhe

I reflektionsboken ”Meningen med hela skiten”, som ges ut i nästa vecka, berättar Metrokolumnisten och reklamforskaren Nina Åkestam om hur hon drabbades av en utmattningsdepression innan hon fyllt 25 år.

Anledningen var inte för att hon hade ett tungt, svårt och hopplöst arbete. Tvärtom.

Hon var en framgångsrik copywriter som fullkomligen älskade sitt jobb på reklambyrån. Jobbet var hennes allt. Bokstavligen. Till slut var det enda som var roligt i livet.

LÄS ÄVEN: Stressen på arbetsplatsen gör oss allt sjukare

När hon slutligen ”kraschade” hade vardagen slutat fungera. Hon kunde inte laga mat, inte gå och handla och hade blivit tvungen att flytta hem till sina föräldrar.

– Jag hade aldrig hört talas om att man kunde jobba för mycket om man hade kul på jobbet.

Problemet var att Nina inte kunde säga nej. Hennes chef trodde att hon skulle säga ifrån om det blev för mycket. Hon trodde att han skulle göra det.

– Det var minst ett år med varningssignaler innan det blev så illa att jag inte kunde sköta mitt arbete.

Det var du själv som kom fram till det. Var det ingen som reagerade tidigare?

– Jo, efterhand har jag insett att de gjorde det, men inte tillräckligt starkt. Jag hade nog nästan behövt att någon fysiskt höll mig därifrån. Jobbet var så himla viktigt för mig.

Med hjälp av antidepressiv medicin och act-terapi tog sig Nina ur sin utmattningsdepression. Sedan beslöt hon sig för att byta jobb och göra en omstart i livet.

Under terapins gång lärde hon sig att rådfråga sin inre tant, fundera på hur man skulle vilja vara som en 85-åring som blickar tillbaka på livet.

– Det är egentligen en genväg för att hitta sina grundvärderingar. Vad man själv tycker är viktigt, egentligen.

Svaret är givet för de flesta: trygghet, hälsa, familj och vänner framför pengar och materiella ting.

Vad är meningen med hela skiten då?

– Haha. I dag är det att känna det jag gör är meningsfullt. Jag vill att världen ska ha blivit lite bättre när jag lämnar den och vill göra saker som på något sätt pushar den i den riktningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro