ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nina valde att operera bort båda sina bröst

Marcella Mravec · 10 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Så kollar du dina bröst – klicka här för grafik

Så kollar du dina bröst – klicka här för grafik


Tog beslutet innan cancern kom – visste att hon hade cancergen

klar

Artikellänk är kopierad

Nina opererade bort sina bröst eftersom risken för henne att få bröstcancer var 85 procent. I dag mår hon bra och väntar på att föda sitt första barn.
Nina opererade bort sina bröst eftersom risken för henne att få bröstcancer var 85 procent. I dag mår hon bra och väntar på att föda sitt första barn.

GRAVID. Nina är 32 år. Hon är nygift, har ett vackert hem och ett bra jobb. Hon har långt, glänsande hår och en perfekt figur – med en lyckosam liten bulle på magen. Det är två år sedan hon gjorde sin sista operation. När man hittade en aggressiv cancergen i henne fattade Nina beslutet att operera bort båda sina bröst, trots att mammografin aldrig visat några förändringar. – När man får beskedet känns det nästan som att få reda på att man är sjuk. Jag hade en risk på 85 procent att utveckla bröstcancer. Är det så hög risk känns det som att man bara går och väntar på bröstcancer. När Nina var liten fick hon höra att hon skulle vara ”extra försiktig” efter att hennes mamma och moster drabbats. Men det var först i 20-årsåldern Nina förstod vad det betydde, när hon läste en artikel om en kvinna som opererat bort brösten i förebyggande syfte. Nina gjorde en genutredning för att få veta om hon bar på en ärftlig cancergen.  Väntan blev lång – tolv månaders vånda. – Jag tog ett beslut om vad jag skulle göra med informationen före testet. Annars blir det ”okej, vi konstaterar att du har bröstcancergenen – men vad gör man då?” Nina bar på genen BRCA1, den ena av två kända gentyper. Och för henne var beslutet till slut enkelt. – Den här genen är så aggressiv och den sätter sig på båda brösten. Det bara sprids och går inte att hejda. Den är helt enkelt väldigt dödlig. Så till slut var det en självklarhet att jag skulle operera. Samtidigt som man tog bort hennes bröst rekonstruerade man dem. Operationen gick bra, men komplikationer tillstötte. Hon var tvungen att ta bort implantaten, för att sätta in dem igen. Ytterligare operationer följde. •• Vad hade du för förhållande till dina bröst under den här tiden? – Jag var inte så nöjd med hur jag såg ut, men det blev som att det inte spelade någon roll, jag sket liksom i brösten. Men nu är jag nöjd.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcella Mravec
Marcella Mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro