ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio av tio äldre behandlas med lugnande

Tobias Sahlén · 16 Okt 2013
Uppdaterad 16 Okt 2013
Överdosering av läkemedel blir en lätt lösning till de äldre Invånarna på landets äldreboenden överdoseras med lugnande medicin och sömnmedel eftersom både resurser och kompetens saknas för annan behandling. Detta orsakar staten skadekostnader för miljarder kronor varje år.

Överdosering av läkemedel blir en lätt lösning till de äldre Invånarna på landets äldreboenden överdoseras med lugnande medicin och sömnmedel eftersom både resurser och kompetens saknas för annan behandling. Detta orsakar staten skadekostnader för miljarder kronor varje år. Foto: Scanpix


Nio av tio på ett äldreboende i Gävle behandlas med lugnande och sömnmedel. Det rapporterar Arbetarbladet. – Läkemedel blir en quick fix, det är en lätt lösning, säger familjeläkare Andreas Puhlman till Arbetarbladet. Överdosering av psykofarmaka kostar staten miljardbelopp varje år.

klar

Artikellänk är kopierad

En undersökning i Gävle kommun visar att upp till nio av tio boenden på ett äldreboende i Gävle behandlas med hjälp av lugnande medel och/ eller sömnmedel.

Och enligt Yngve Gustafson, professor och överläkare vid samhällsmedicin och rehabilitering på Umeå universitet, är överdosering av psykofarmaka för äldre patienter är ett utbrett problem i landet.

– Detta berör inte bara de cirka 90 000 boende på landets äldreboende utan även upp till en halv miljon patienter som har hemsjukvård.

Finns det något enkelt svar på hur det har blivit så här?

– Nej det gör det inte och problemet har många orsaker. En är naturligtvis personalbrist. Ett annat är att man många gånger behandlar symptomen som dock kan ha annan bakomliggande orsak. Men orsaken finns det varken tid eller intresse av att utreda.

Överdoseringen av lugnande medicin och de effekter de har på patienterna kostar staten miljardbelopp.

– Fallskador kostar staten 22 miljarder kronor varje år och läkemedel är orsaken till hälften av dessa, säger Yngve Gustafson vidare.

Finns det en vilja inom äldrevården att komma till bukt med problemet?

– Det är väldigt olika från boende till boende, och det finns inget generellt svar ens i en och samma kommun. På en del äldreboenden finns det personal och läkare som vill förebygga och på andra saknas det både kunskap och intresse, säger Yngve Gustafson.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro