ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio av tio får jobb

Lina Färm · 9 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

KY-utbildningar, kvalificerade yrkesutbildningar, ger jobb till 80 procent av eleverna. Inom transport är det till och med 90 procent som får jobb inom rätt bransch. Johanna Skoog är en av de som fick anställning – redan under praktiken.
KY-utbildningar, kvalificerade yrkesutbildningar, ger jobb till 80 procent av eleverna. Inom transport är det till och med 90 procent som får jobb inom rätt bransch. Johanna Skoog är en av de som fick anställning – redan under praktiken.Foto: christina blom

– Jag fick jobb under min första praktik, säger Johanna Skoog, transportledare i Göteborg. 

Resultaten från de kvalificerade yrkesutbildningarna, KY, har blivit stadigt bättre. Drygt 80 procent av studenterna får jobb inom helt eller delvis rätt område. Johanna Skoog jobbar med transporttjänster, det utbildningsområde där flest utexaminerade KY-studenter träffar ”rätt”. Nio av tio får jobb inom sin bransch. – Det betydde väldigt mycket att det skulle bli lätt att få jobb. Jag pluggade till arbetsterapeut på universitetet innan, men var inte imponerad. Det som är bra med KY är att branschen är inblandad, säger Johanna Skoog.

Som transportledare är hon spindeln i nätet på ett företag som transporterar containers över stora delar av Sverige. – Mitt jobb innebär att jag mestadels sitter i ett ganska pressat läge och svarar på var bilarna är, om vi hinner skicka den här containern imorgon, och varför en transport dröjer.Transportbranschen ­dom­ineras sedan länge av män. Men det håller på att ändras.– De senaste åren har klasserna haft hälften kvinnor. För några år sedan var det till och med 60/40, till kvinnornas fördel, säger Håkan Martinsson, kursansvarig på Logistik- och transportledning på KY-akademien i Göteborg. Utbildningen Johanna Skoog gick har gett jobb till i stort sett alla i hennes klass. De flesta får jobb redan under praktiken, vilket gör att valet av praktikplats kan bli avgörande. Men Johanna Skoog upplevde inte att det blir särskilt mycket svårare att få jobb, om man inte vill fortsätta på sin praktikplats. – En del i vår klass bytte praktikplats, eller så har de fått jobb någon annanstans.

Det finns 800 utbildningar

KY ska finnas när och där kompetensen behövs. Den största skillnaden mot andra utbildningar, är att undervisning kombineras med arbetslivet.

KY, kvalificerad yrkesutbildning, finns sedan 2002 och innebär eftergymnasiala studier på högskolenivå. En tredjedel av studietiden består av praktiskt arbete, som ska säkerställa att studenten kan yrket när utbildningen är klar.

Det finns 800 KY-utbildningar att välja mellan i dagsläget, som du söker på respektive skola. Teknik, tillverkning, ekonomi och vård är några stora utbildningsområden. Antalet och innehållet förändras efter konjunkturen och vad arbetsmarknaden kräver. De statliga anslagen som bekostar utbildningarna, ökar eller minskar därefter.

Förra året fick KY-myndigheten, som styr och finansierar utbildningarna, cirka 1,14 miljarder i statliga bidrag. Det var något mer än året innan. Sista ansökningsdag för studier till höstterminen är 15 april.    

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro