ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio av tio krogjobbare dricker farligt mycket

Ulrica Widsell · 30 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Unga som jobbar på krogen i Stockholm dricker betydligt mer alkohol än unga i genomsnitt gör. Nio av tio kroganställda kvinnor mellan 20 och 25 år dricker så mycket att de riskerar alkohol­problem.Varannan kroganställd i den åldersgruppen har redan problematiska alkoholvanor, jämfört med i snitt 10 procent av  männen och 2 procent av kvinnorna i samma åldersgrupp i övriga befolkningen.

Resultatet är alarmerande, anser Håkan Leifman, chef för STAD-projektet, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.– Att skillnaden var så här stor jämfört med övriga befolkningen är oroande, säger han.STAD presenterade en färsk undersökning i går. Nära 200 kroganställda i Stockholm mellan 20 och 35 år har svarat på frågor om sitt drickande. Var tredje man och ännu fler kvinnor, 40 procent, har så problematiska alkoholvanor att det skulle kunna vara aktuellt med behandling.– Gör man inget är risken stor att de kommer fortsätta dricka stora mängder och förvärra sitt alkoholproblem, säger Håkan Leifman.

Krogjobb med sena kvällar och nätter blir en livsstil.– Om de andra man arbetar med dricker lika mycket tycker man ju att det är normalt. säger Leifman.

Utbildning är ett sätt att minska problemen tror han, men även krogägarna måste ta ansvar.– Det är en arbetsmiljöfråga. Det finns många som har en bra alkoholpolicy, men det kan uppenbarligen fungera bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro