ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio av tio svenska fildelare vill betala

Kristoffer Rengfors · 6 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nästan nio av tio svenskar är beredda att betala extra för bredbandet mot att de får fildela fritt. Det är resultatet av en ny undersökning publicerad av Stim. Låtskrivarnas intresseorganisation Sim har undersökt intresset bland 1 123 musikanvändare på internet. Och resultatet är talande. 86,2 procent av de svarande uppger att de skulle vara intresserade av att betala ett dyrare internetabonnemang om det gav dem rätten att fildela musik fritt.  – Musikanvändarnas stöd är en förutsättning för att vårt förslag om ett fildelningssbonnemang ska kunna bli verklighet. Undersökningen visar att de som i dag fildelar vill göra rätt för sig, säger Susanne Bodin, Stims kommunikationschef. Hela två tredjedelar av de svarande anser att det är en nackdel att upphovsmännen till musiken inte får betalt vid illegal fildelning. Men undersökningen visar tydligt att kunderna inte är nöjda med de digitala musikbutikerna som säljer musikfiler. 62,7 procent anser att musikfiler är för dyra, 38,8 klagar på att filerna inte passar alla spelare och hela 61,4 procent anser att webbshopparna inte har den musiken de letar efter. Fyra av tio är irriterade över att musikfiler säljs med kopieringsskydd.

På frågan om vilka fördelar fildelningsnätverken har svarar 73,8 procent att den största fördelen är att det är gratis. Men hela sex av tio anser också att det är enklare än att köpa musiken. Hälften har svarat att en fördel är att filerna kan flyttas dit man vill utan krångel och att man dessutom hittar det man söker efter. Strösta nackdelarna med fildelningsnätverken anses vara att de är olagliga och att skaparna inte får betalt.Men hur mycket är då fildelarna beredda att betala. 51,8 procent anser att en rimlig summa är mellan 50 och 150 kronor i månaden.– Internetleverantörerna bör snarast ta fram nya abonnemang som tillgodoser marknadens önskemål. Stims förslag om en licensieringsmodell för att möjliggöra laglig fildelning lanserades för ett år sedan och kvarstår som ett erbjudande till internetleverantörerna, säger Eva Modin, Stims vice vd.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro