ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio av tio tjejer rädda för våldtäkt

Maria Forsström · 18 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Anna Taylor, 15, Amanda Ström-Granholm, 16 från Kungsholmen och Amanda Jernberg, 16, från Hägersten känner sig rädda för att bli överfalna ibland.

Anna Taylor, 15, Amanda Ström-Granholm, 16 från Kungsholmen och Amanda Jernberg, 16, från Hägersten känner sig rädda för att bli överfalna ibland. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

RÄDSLA. Hela 86 procent av Stockholms tonårstjejer är rädda för våldtäkt när de är ute på kvällarna. Det är den näst högsta siffran i Sverige, där snittet är att tre av fyra tjejer är rädda. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If gjort tillsammans med ungdomssajten Lunarstorm.

Anna Taylor, 15, Amanda Ström-Granholm, 16 från Kungsholmen och Amanda Jernberg, 16, från Hägersten bekräftar bilden.– Man är lite paranoid när man går hem på kvällen, om det går någon i närheten så har man mobilen beredd i handen, säger Anna Taylor.– Jag brukar försöka gå nära någon som har barnvagn eller så, säger Amanda Jernberg men tillägger att hon inte är rädd i sitt eget bostadsområde men att det är värre i andra delar av stan.

De andra håller med. Däremot är de inte överens om huruvida det skulle hjälpa mer fler poliser.– Jag tror inte att det gör någon skillnad, säger Amanda Jernberg.Istället efterlyser de bättre belysning och tätare kollektivtrafik.– Det är alldeles för mörkt på många ställen när man ska hem, tycker Amanda Ström-Granholm.– Det vore bra om bussarna gick oftare och det var bättre nattbussar, eller att tunnelbanan gick hela natten. Man vill ju kunna vara ute och inte vara tvungen att sitta hemma, säger Anna Taylor.I undersökningen, den andra i sitt slag, fick 3000 tonåringar mellan 15 och 18 från hela Sverige svara på vad de är rädda för.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro