ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio brännande olösta mysterier

Clara Guibourg · 16 Jul 2014
Uppdaterad 16 Jul 2014
Madeleine McCann försvann spårlöst från sitt hotellrum 2007.

Madeleine McCann försvann spårlöst från sitt hotellrum 2007. Foto: TT


Mördade skönhetsdrottningar, spökplan och helt okända dollarmiljardärer. Här är de olösta mysterierna man fortfarande talar om. 

klar

Artikellänk är kopierad

Vad hände med Maddie?

Nästan sex år har gått sedan 4-åriga Madeleine McCann försvann under familjens semesterresa i Portugal. Trots en massiv polisutredning och stor medial uppmärksamhet har hon ännu inte hittats. Brittiska Maddie försvann från hotellrummet på semesterorten Praia da Luz bara dagar innan sin fyraårsdag. Vid försvinnandet åt hennes föräldrar middag med vänner i närheten av hotellet.

Ögonvittnen har sedan dess sagt att de sett Maddie på så spridda platser som Danmark och Marocko, och det har spekulerats i allt från att misslyckade inbrottstjuvar, pedofiler eller föräldrarna själva skulle ligga bakom flickans försvinnande. Men fallet förblir olöst.

LÄS MER:Så kan Maddie se ut i dag

Liga kan ha kidnappat Madeleine McCann

Var är flight MH370?

8 mars skulle planet från Malaysia Airlines flyga från Kuala Lumpur till Peking. Men strax efter att det kommit upp i luften försvann det i stället spårlöst – med 239 personer ombord. Sista livstecknet från flygplanet var kontakten med flygledningen en knapp timme efter start. Vilda teorier om vad som kan ha hänt planet har haglat sedan dess.

Två passagerare som visade sig ha flugit med stulna identiteter ledde tidigt misstankarna mot att det rörde sig om ett terrorattentat, något som sedermera tillbakavisats, och trots att ett nästan 100 000 kvadratkilometer stort sökområde i Indiska oceanen sökts av i den jättelika insatsen har inte en enda vrakdel hittats. 

LÄS MER:Så djupt kan olycksplanet ligga

Det här kan ha hänt det malaysiska planet

Var är MH370?
Var är MH370?Foto: TT

Vem ligger bakom alpmorden?

5 september 2012 sköts fyra personer ihjäl i närheten av Annecy i de franska Alperna: en 47-årig irakisk-brittisk kvinna, hennes make och mamma, samt en fransk cyklist. Flera har varit gripna som misstänkta, men släppts kort därefter – än i dag är morden olösta och utredningen öppen.

För en knapp vecka sedan kom en ny vändning som bara får mystiken att tätna än mer kring morden: 47-åringen har visat sig ha haft en hemlig ex-make, som dog under mystiska omständigheter i USA – på exakt samma dag som morden skedde i Alperna.

LÄS MER:Ny vändning i alpmordsutredningen

Alpmorden har precis tagit en mystisk vändning.
Alpmorden har precis tagit en mystisk vändning.Foto: TT

Vem är ”Satoshi Nakamoto”?

Vem som grundade kryptovalutan Bitcoin är okänt, men det finns ett namn: Satoshi Nakamoto. 2008 släppte personen eller gruppen bakom signaturen en artikel som beskrev uppbyggnaden bakom Bitcoins, och 2009 släppte Nakamoto själva mjukvaran. Vid en tidpunkt var Nakamoto god för motsvarande 7,5 miljarder svenska kronor.

Gissningarna har rört sig mellan allt från de fyra största japanska elektronikföretagen och kända matematiker, men trots ivrig medieuppmärksamhet och flera djupgående gräv så har ingen listat ut vem som egentligen står bakom signaturen.

Vem är Bitcoin-grundaren?
Vem är Bitcoin-grundaren?Foto: TT

Varför hittades 6-åriga skönhetsdrottningen mördad?

Mordet på den 6-åriga skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey förblir efter 18 år ännu olöst. JonBenét hittades julen 1996 strypt och misshandlad i familjens källare. En märklig lapp hittades i huset, med budskapet att flickan kidnappats av en liten ”utländsk fraktion”, och att de krävde 118 000 dollar i lösesumma.

Föräldrarna var länge huvudmisstänkta, men har senare friats helt från misstankarna efter dna-bevis. 2006 erkände plötsligt en barnporrsmisstänkt amerikansk lärare i Thailand mordet, men även det erkännandet visade sig sedan vara ett falskt spår, och mannen friades även från misstankarna om barnporrbrott.

Mycket av uppmärksamheten kring mordet har handlat skönhetstävlingar för barn, där kritiker jämfört bilderna på sminkade och plutande barn med barnpornografi.

Mordet på 6-åriga JonBenét Ramsey har ännu inte lösts.
Mordet på 6-åriga JonBenét Ramsey har ännu inte lösts.Foto: TT

Giftmordet på ryske ex-agenten

KGB-agenten Alexandr Litvinenko hoppade av ryska säkerhetstjänsten strax efter millenieskiftet och flydde till Storbritannien där han blev konsult för brittiska MI6. I november 2006 blev han akut sjuk, förgiftad av vad som visade sig vara det radioaktiva ämnet polonium-210, och han dog tre veckor senare.

Den ryske ex-agenten Andrej Lugovoj har pekats ut av brittiska myndigheter för mordet, men Ryssland har vägrat lämna ut honom, och han har förnekat anklagelserna i ett lögndetektortest.

Varför ex-agenten Alexandr Litvinenko giftmördades med radioaktiva isotopen polonium är ännu okänt.
Varför ex-agenten Alexandr Litvinenko giftmördades med radioaktiva isotopen polonium är ännu okänt.Foto: TT

Diamantkuppen på Schiphols flygplats

I februari 2005 stals diamanter värda hundratals miljoner dollar från flygplatsen i Amsterdam. Två män utklädda till KLM-medarbetare äntrade lastterminalen och stoppade där en lastbil fullastad med diamanter som var på väg mot Antwerp. Stöldgodsets värde har aldrig bekräftats, men beräknas ha varit uppemot 750 miljoner kronor.

Nio år senare har diamanterna ännu inte hittats. Polisutredningen är fortfarande öppen, och nya tips kommer in dagligen.

Diamanter värda uppemot 750 miljoner kronor försvann från Amsterdams flygplats Schiphol 2005. Vem som stal dem vet polisen inte.
Diamanter värda uppemot 750 miljoner kronor försvann från Amsterdams flygplats Schiphol 2005. Vem som stal dem vet polisen inte.Foto: TT

Dubbelmordet i Linköping

En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna knivmördades en tidig oktobermorgon – och snart tio år senare går gärningsmannen ännu fri. Dna-bevis mot gärningsmannen finns, i form av en upphittad mössa och mordvapnet med mördarens blod på, men trots att tusentals har dna-kollats genom åren har polisen ännu inte fått någon träff.

Polisprofessor Leif GW Persson har länge engagerat sig i fallet, och utlovat en egen belöning på en miljon kronor för namnet på mördaren. ”Jag plockar pengarna ur egen ficka,” har han sagt.

LÄS MER:Därför ger han en miljon till tips om mördaren

Tio år har gått sedan dubbelmordet på en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping.
Tio år har gått sedan dubbelmordet på en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping.Foto: TT

Palmemordet

Utredningen kring Palmemordet är en av världens största brottsutredningar. Trots detta vet vi än i dag inte vem som låg bakom skotten som dödade statsminister Olof Palme efter ett biobesök i centrala Stockholm i februari 1986.

Flera teorier – ”Sydafrikaspåret”, PKK-spåret och Ebbe Carlsson-affären för att nämna ett fåtal – har under åren varit aktuella, och Christer Pettersson dömdes i tingsrätten 1989 men friades strax därefter av hovrätten.

Det olösta mordet kommer aldrig att preskriberas, och än i dag får polisen in flera tips om dagen om vem som sköt Palme.

Palmemordet är en av världens största brottsutredningar.
Palmemordet är en av världens största brottsutredningar.Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro