ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio myter om barnförsäkringar – och varför de inte stämmer

JENNI KARLSSON · 18 Maj 2016
Uppdaterad 22 Maj 2016
Om det händer ditt barn något är det bra att veta vad försäkringen du har täcker.

Om det händer ditt barn något är det bra att veta vad försäkringen du har täcker. Foto: IBL/Alamy/Maximilian Weinzierl


En ny undersökning visar att nära en tredjedel av föräldrar med barn i åldern 0–4 år inte vet vad deras barnförsäkring täcker. Experterna sticker hål på vanliga missuppfattningar.

klar

Artikellänk är kopierad

I en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa visar det sig att majoriteten av föräldrar har en barnförsäkring. När intervjuerna bakom studien genomfördes visade det sig däremot att inte alla föräldrar var införstådda med vad de olika försäkringarna täcker om barnet skulle fara illa.

​►LÄS MER: Vart tionde barn nekas vanlig försäkring

Alexandra Gahnström är barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa. Hon förklarar att en barnförsäkring täcker allt från stort till smått, och kan göra stor ekonomisk skillnad om ett barn blir sjuk eller är med om en olycka.

– En försäkring är ett viktigt komplement till det sociala skyddsnätet. Händer det barnet något allvarligt som exempelvis gör att man inte kan arbeta som vuxen kan barnförsäkringen betala ut ett ekonomiskt stöd i form av ett engångsbelopp 

►LÄS MER: Experten: Så mycket kostar en olycka om du inte har hemförsäkring

Alexandra berättar också att trots att många har försäkringar så finns en misstro att man ofta ändå inte får ersättning om någonting hänt. Och hennes uppmaning är att våga ringa försäkringsbolaget och fråga.

– Ring in och se över vad som gäller. Väldigt många får hjälp av sin försäkring och det som händer är att man får antingen ett ”ja” eller ”nej, tyvärr”. Försäkringen har man kvar även om man ringer och frågar.

Alexandra Gahnström, Trygg-Hansa.
Alexandra Gahnström, Trygg-Hansa.Foto: Trygg-Hansa

►LÄS MER: Lilla Nova dog i en kvävningsolycka – nu vill mamman varna andra

Christina Meder, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, säger att kärnan är att ta reda på vilka försäkringar ditt barn redan täcks av och sedan komplettera dem.

– Fastna inte i valet. Det är viktigt att ha ett försäkringsskydd, man kan inte försäkra något efter att det redan hänt. Tycker man att det är krångligt så se till att barnförsäkringen täcker sjukdom- och olycksfall.

Varför är det viktigt att ha koll på sin försäkring?

– Framförallt för att man ska kunna få ersättning. Har man koll förstår man att man kan använda försäkringen. Och har man rätt till ersättning så ska man ha det också, säger Alexandra Gahnström.

– Det kan vara svårt att förstå vad en försäkring är, och okunskap gör att en del missar att anmäla skador. Man har bara en viss tid på sig att anmäla skador innan de preskriberas. I normala fall är det 10 år. Anmäler man skadan direkt så kan försäkringsbolaget senare inte säga att det är för sent, säger Christina Meder.

Christina Meder, jurist konsumenternas försäkringsbyrå.
Christina Meder, jurist konsumenternas försäkringsbyrå.Foto: Athina Strataki
klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro