ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio saker att tänka på när du ska renovera

Emelie Nilsson · 4 Feb 2017
Uppdaterad 16 Feb 2019
Det finns mycket att tänka på när du ska renovera din bostad. Terese Wallinder, jurist på Villaägarnas Riksförbund, tipsar om hur du undviker de värsta fallgroparna.

Det finns mycket att tänka på när du ska renovera din bostad. Terese Wallinder, jurist på Villaägarnas Riksförbund, tipsar om hur du undviker de värsta fallgroparna. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Villaägarnas Riksförbund


Att renovera i sin lägenhet eller villa är många gånger ett stort projekt. Går något dessutom fel kan det också bli både kostsamt och besvärligt. Metro listar nio tips för hur du gör renoveringen så smidig som möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Planera

Ju bättre du planerar din renovering innan du sätter i gång desto mindre är risken att du måste göra om saker i efterhand. Det leder också i många fall till att renoveringen går fortare.

• Gör en budget där du tänker över hur mycket material och eventuella hantverkare kommer att kosta. Gör en tidsplan där du steg för steg går igenom vad du kommer att behöva. Har du råd att bekosta renoveringen själv eller behöver du diskutera ett så kallat renoveringslån med din bank?

• Fundera också på hur länge du tror att du kommer att bo i bostaden. Ska du bo där länge kan du göra renoveringen mer personlig, funderar du på att flytta relativt snart kan det vara en bra idé att välja lösningar som gillas av många för att få ut så mycket som möjligt vid en försäljning.

Ta hjälp

En del väljer att ta hjälp av en arkitekt när det gäller allt ifrån planlösning till färgsättning och möblering. Detta kan dock vara ganska dyrt så för dig som känner att du behöver hjälp men saknar ekonomin kan en student på en design- eller arkitekthögskola kanske vara lösningen. Du kan då exempelvis kontakta institutionssekreteraren på skolan. Fördelen är att de tar betydligt mindre betalt än en färdig arkitekt, samtidigt har de naturligtvis inte samma erfarenhet.

Kan du själv?

Du bör i ett tidigt skede bestämma dig för vad du tror att du kan göra själv och till vad du behöver ta in en eller flera hantverkare. Av både försäkrings- och säkerhetsskäl ska du undvika att göra rörmokeriarbeten, elarbeten och våtrumsarbeten själv utan låta proffsen ta hand om det så slipper du obehagliga överraskningar.

Välj rätt hantverkare

När du väl bestämt dig för att anlita hantverkare finns det en hel djungel att välja mellan. Prata i första hand med vänner och bekanta för att att höra om de känner till någon hantverkare de kan rekommendera.– Det är ingen garanti för att det blir bra men se alltid till att få referenser på de hantverkare du väljer och då kan det vara bra att gå via bekanta, säger Terese Wallinder, jurist och chef på medlemsrådgivningen på Villaägarnas riksförbund.

Oavsett om det är en större renovering i en villa eller en mindre i en lägenhet lyfter Terese Wallinder fram vikten av att undersöka hantverkarnas ekonomi innan du skriver på något avtal.– Kolla upp på Skatteverket och Kronofogden hur det går för företaget och om de har skulder. Har de redan problem kan du nästan räkna med att det kommer att bli problem även med din renovering. Se också till att de har F-skattsedel, annars är det du som privatperson som räknas som arbetsgivare och då får du stå för sociala avgifter och arbetsgivaravgifter för hantverkaren. Sedan kan du också kolla med bolagsverket om företaget lämnat in sina årsredovisningar ordentligt så att du ser att de skött den biten, säger Terese Wallinder.

På internet finns flera sidor, till exempel brabyggare.se, där kontrollerade hantverkare med alla giltiga behörigheter och certifieringar finns listade. Det finns också sidor, som till exempel offerta.se, där du skriftligt kan beskriva den renovering du vill få utförd och därefter får offerter från flera intresserade företag.

Offerten

Terese Wallinder tipsar om att alltid ta in offerter från flera företag så att du kan jämföra olika företag och om priserna skiljer sig mycket åt kan det vara värt att fundera på varför det är så. Utöver det finns ett antal saker att titta på i själva offerten.

• Titta extra noga på om priserna som skrivs i offerten är inklusive eller exklusive moms.

• Se över om du ska ha fast eller löpande pris och red ut hur poster som till exempel resekostnader ska beräknas.

• Just resekostnader är något som ofta leder till diskussioner med hantverkarna för att parterna inte rett ut det innan renoveringen börjat, säger Terese Wallinder.

• Kontrollera att företagen har de certifieringar och behörigheter som behövs för din renovering.

• Se till att det framgår vem som står för materialet och att ni har allt skriftligt och så tydligt specificerat som möjligt i offerten för att undvika missförstånd.

• Skriv alltid ett avtal med hantverkaren innan påbörjat arbete. Det bör alltid finnas ett tydligt slutdatum så att du vet när det kan bli aktuellt med dröjsmålsersättning.

Rot-avdraget

Kontrollera hur mycket Rot-avdrag du kan göra på priset. Företagen skriver ofta i offerten hur mycket avdrag du kan göra men det förutsätter att du inte redan utnyttjat årets kvot och att du har tillräckligt stor inkomst för maximalt Rot-avdrag. Du kan bara göra avdrag för arbetskostnaden för hantverkaren, inte för materialet.

Dokumentation

Många väljer i dag att dokumentera hantverkarens arbete under tiden genom exempelvis fotografering, något som Terese Wallinder rekommenderar.– Jag tycker att det är jättebra om man dokumenterar hur det ser ut. Både för att något faktiskt kan visa sig ha blivit fel och du kan behöva bilderna senare i försäkringssyfte och för att visa vad det var som gick fel och även för att under arbetets gång kanske kunna visa någon kunnig om det ser ut som att arbetet blir riktigt gjort, säger Terese Wallinder.

Betalning

Vid vilken tidpunkt hantverkarna vill ha betalt för utfört arbete varierar men Therese Wallinder har en klar åsikt.– Gå aldrig med på förskottsbetalning. Du ska inte betala någonting innan de börjat arbeta. Däremot är delbetalning, att du betalar lite vid olika tidpunkter under arbetets gång, okej, men då ska du bara betala för det de hunnit göra vid den tidpunkten. Inte för sådant de inte gjort ännu, säger hon.

Vid större arbeten kan det också vara bra att boka in en slutbesiktning av arbetet.– Få den gjord innan du slutbetalar. Det är lättare att hålla inne på pengarna tills eventuella fel är åtgärdade än att försöka få tillbaka pengar, säger Terese Wallinder.

Värdering

När du är klar med renoveringen av din lägenhet eller villa kan du få hjälp av en mäklare att omvärdera den. Om mäklaren anser att renoveringen höjt värdet kan du ta med dig den uppgiften nästa gång du ska omförhandla dina bolån och kanske få ner dina kostnader.

Källa: Terese Wallinder/villaägarna.se, boupplysning.se

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro