ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio saker du kanske inte visste att du kunde få ersättning för

Emma Österberg · 9 Dec 2016
Uppdaterad 3 Feb 2017
Gravidförsäkring, barnförsäkring och reseförsäkring är några vanliga försäkringar. Men det finns även en uppsjö av mer nischade försäkringar.

Gravidförsäkring, barnförsäkring och reseförsäkring är några vanliga försäkringar. Men det finns även en uppsjö av mer nischade försäkringar. Foto: Alamy/IBL/Bilden är ett montage


En hälsoförsäkring som ger rabatt för de steg du tar eller en premie för att kunna bjuda på champagne på golfrundan. Det finns en hel del lite udda försäkringar. Här listar Metro några vanliga försäkringar – och några kanske inte fullt så vanliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Sjukdom, olyckor och inbrott är några saker som det går att teckna en försäkring för och som kanske betraktas som några av våra vanligaste försäkringar. I dag erbjuder däremot flera försäkringsbolag en uppsjö av nischade försäkringar. Vad sägs om att få ersättning för ett missat event, rabatt på försäkringen beroende på hur aktiv du är eller en premie om du slår hole-in-one under golfrundan?

1. EventförsäkringDen bokade musikalen, teaterföreställningen eller hockeymatchen kan bli helt förstörd om du blir sjuk. Med en eventförsäkring kan du få ersättning för missade event. Ett exempel är Solids eventförsäkring där du ”får ersättning för avbokning av eventet, transporten dit och eventuell hotellövernattning”.

2. HemförsäkringVid inbrott, bränder, vattenskador eller andra oväntade händelser är det bra att ha en hemförsäkring. Flera försäkringsbolag erbjuder sina egna paket med hemförsäkringar, för olika typer av bostadslösningar och anpassat efter din egendom. I hemförsäkringen kan det till exempel ingå ett skydd för när du flyttar. Då kan du få ersättning för om dina saker skulle skadas eller stjälas under transporten.

3. BarnförsäkringEn annan vanlig försäkring är barnförsäkring. Barnen är försäkrade via förskola och skola, men i de flesta fall täcker den endast olycksfall som sker under skoltid och resvägen till och ifrån skolverksamheten. Olika försäkringsbolag har olika villkor. I till exempel Folksams barnförsäkring ingår det att man kan få ersättning för skadade kläder och glasögon ”som skadas om ditt barn råkar ut för ett olycksfall”.

LÄS MER
Nio myter om barnförsäkringar – och varför de inte stämmer

4. ReseförsäkringSkulle du bli sjuk och inlagd på sjukhus under resan, eller bli tvungen att åka hem tidigare erbjuder flera försäkringsbolag ersättning för vad resan har kostat.

Om du är med om en trafikolycka eller annan oförutsedd händelse och kommer för sent iväg till en i förväg bokad och betald resa finns det hos vissa försäkringsbolag chans att få pengar tillbaka även för det. En reseförsäkring kan även ge ersättning för om det skulle bli krig eller en naturkatastrof skulle ske på resan.

LÄS MER
My vägde 512 gram när hon föddes – nekades försäkring

5.TävlingsförsäkringEn kanske lite mer udda försäkring. Ett exempel är Solid som erbjuder en ”Spring tävlingsförsäkring” där du kan få ersättning för om du på grund av till exempel sjukdom, skada, stöld av utrustning eller försening vid transport, inte kan delta i en tävling du anmält dig till. ”Samtliga svenska tävlings- och motionsarrangemang omfattas” och försäkringen ersätter bland annat anmälningsavgiften.

6. GravidförsäkringSom gravid har du hos flera försäkringsbolag möjlighet att teckna en speciell försäkring som ger dig ett extra skydd under graviditeten. Försäkringen kan till exempel erbjuda ersättning vid ett akut kejsarsnitt eller ersättning för svåra blödningar eller bristningar i samband med förlossningen. Många gravidförsäkringar skyddar även det nyfödda barnet. Till exempel erbjuder Trygg-Hansa ett engångsbelopp vid vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar, så som blindhet, Downs syndrom och gomspalt, direkt när barnet har fått diagnosen.

7. Sjuk- och olycksfallsförsäkring – med en tvistEn sjuk- och olycksfallsförsäkring är också en vanlig försäkring. Försäkringsbolaget Moderna erbjuder däremot en lite annorlunda sådan. Konceptet är enkelt, ju fler steg du tar desto större blir rabatten på din sjuk- och olycksfallsförsäkring. Med hjälp av en mobilapplikation räknar mobilen dina steg. Över 9 500 steg per dag ger upp till 15 procents rabatt.

8. EntusiastförsäkringÄven en veteranbil kan behöva ett extra skydd. Liknande försäkringar finns hos flera olika försäkringsbolag. Ett exempel är Länsförsäkringars entusiastförsäkring som ska vara ”skräddarsydd för unika, ofta äldre personbilar i mycket fint skick”. Kravet för att skaffa försäkringen är att bilen är minst 20 år gammal. Men gamlingen blir då helförsäkrad och försäkringen gäller även under utställningar och när du transportera bilen på annat transportmedel.

9. TilläggsförsäkringEn del försäkringar är nischade för att ge skydd för specialintressen. Ett exempel är Folksams tilläggsförsäkring för golf som skyddar din golfutrustning och andra personliga tillhörigheter som blir stulna eller förstörda. Försäkringen har dessutom ett, kanske lite udda, inslag. Det ingår nämligen en ”hole-in-one”-försäkring. Försäkringsbolaget skriver att spelaren enligt traditionen ska ” bjuda medspelare och åskådare på champagne för att fira drömslaget – något som kan bli kostsamt.” I försäkringen ingår att Folksam ”ersätter upp till 2 000 kronor för champagne eller motsvarande vid hole-in-one.”

LÄS MER
Du kan tjäna tusenlappar på att se över dina försäkringar
klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro