ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nio tips – så räddar du din studentbudget

Jenny Sköld · 11 Jan 2015
Uppdaterad 14 Feb 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Är plånboken lätt efter jul- och nyår? Lugn, Metro har tipsen som hjälper dig balansera din budget.
Är plånboken lätt efter jul- och nyår? Lugn, Metro har tipsen som hjälper dig balansera din budget.Foto: Alamy, TT

Efter julklappsinköp, mellandagsshoppande och nyårsfirande väger plånboken lätt i fickan för många studenter. Men nu är det dags för bot och bättring. Gör en budget, vinterrusta cykeln, hitta en rumskompis. Här är Metros råd för en mer hållbar studentekonomi.

1. Planera din ekonomi Inled året med att lägga upp en strategi för den närmaste framtiden. På Konsumentverkets hemsida finns en mall som gör det enkelt att komma igång med en egen budget. Ladda ner en gratis budgetapp , som Tink eller Smartbudget , som ger bättre koll på balansen.

2. Spara på kurslitteraturen Om kursböckerna är utlånade finns alltid ett referensexemplar på kursbiblioteket att kopiera ur eller att läsa på plats. Eller ännu bättre – lånas de ut som e-böcker finns de i obegränsad upplaga. På webbsidor som kurslitteratur.se eller i kårernas andrahandsbokhandlar går också att komma över kurslitteratur för en billig penning.

3. Utnyttja studentkortet Den som har ett Studentkort får en lång rad rabatter på bland annat resor, kläder, kursböcker och mobil­abonnemang. Kolla vad som är aktuellt just nu på Studentkortet.se.

4. Vinterrusta cykeln Ett par rejäla vinterdäck som låter dig cykla året runt kan minska resekostnader rejält, särskilt där kollektivtrafiken är dyr. Dessutom blir gymkortet överflödigt.

5. Sök stipendier Det finns en uppsjö av stipendier som riktas mot studenter. I ”Stipendiehand­boken” finns steg för steg-guider för hur du maxar dina möjligheter. Med boken får man också en databas med över 1 800 stipendier. Boken går att låna på vissa bibliotek.

6. Försök skaffa ett jobb Det är redan dags att söka sommarjobb. Men det finns också jobb som lämpar sig väl att ha parallellt med studierna, och som dessutom stärker chansen till ett kvali­ficerat jobb efter examen. Den som studerar på heltid får ha en inkomst på 86 200 kronor under första halvåret 2015, utan att få avdrag på bidrag och lån.

7. Dela boende Tillhör du de lyckliga som har någonstans att bo på studieorten? Då står de åter många bostadslösa på kö. Gör en god gärning genom att dela ditt boende – och halvera samtidigt kostnader för saker som hyra, tv-licens och internet.

8. Använd gratisprogram Microsoft Office och Photoshop överstiger med råge budgeten för en genomsnittlig student. Leta i stället efter gratisprogram med liknande funktioner. Open Office kan vara ett bra alternativ till Microsoft Office . GIMP har samma funktioner som Photoshop .

9. Skippa uteluncherna ​Satsa på storkok en gång i veckan, frys in och gör matlådor . Med gratisappen Matpriskollen får du en samlad information om de olika matbutikernas erbjudanden .  Planera dina måltider efter den så kan du spara hundralappar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro