ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nioåring bland misstänkt groomares offer

Conny Emmelin och TT · 21 Jan 2014
Uppdaterad 21 Jan 2014

Elva flickor mellan 9 och 16 år ska ha kontaktats för sexuella syften av den 31-årige mannen på nätet. I dag åtalas Malmöbon för sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 31-årige mannen i Malmö hade totalt 185 kontakter i sitt Skypekonto. Han har suttit häktad sedan augusti och polis har åkt runt i landet för att förhöra potentiella offer. De första kontakterna ska ha gjorts i januari 2012.

Förundersökningen pågår fortfarande beträffande ytterligare flickor som misstänks ha utsatts för brott av honom. 

Brottet betraktas som grovt eftersom den 31-årige mannen handlat systematiskt och mot ett stort antal flickor, förklarar åklagare Ulrika Rogland.

TT: Hur kom ni honom på spåren?

– Han var inledningsvis misstänkt för sexuellt ofredande i ett annat fall. Då beslagtogs datorn och vi upptäckte konversationerna, säger Rogland.

Fyra av flickorna har enligt åklagaren utsatts för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Mannen har lurat dem genom att påstå att han är mycket yngre än vad han egentligen är och genom att visa bilder på en annan person som han påstod var han själv. Samtidigt som han förmått flickorna att posera inför honom har han enligt åklagaren ofredat dem genom att ställa sexuella frågor och i vissa fall blotta sig och onanera inför dem.

Tre flickor har utsatts för försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering – mannen har tjatat på dem upprepade gånger om att ställa upp. Även dessa flickor har enligt åklagaren utsatts för sexuellt ofredande genom till exempel grova sexuella uttalanden.

Ytterligare fyra flickor har enligt åtalet utsatts för sexuella ofredanden.

Mannen nekar till brott, men åklagaren baserar åtalet på bland annat utdrag ur chattar och vittnesförhör om mannens konton på sajten Snyggast och hans aktiviteter där.

När polisen väl får kännedom om brott och möjlighet att ingripa sväller ofta utredningen.

– De här ärendena växer ofta något kopiöst — de här männen skapar väldigt många brottsoffer, säger Jörgen Lindeberg vid Rikskriminalpolisen.

Nära tusen poliskartläggningar på fyra år

Rikskriminalpolisen utreder normalt sett inte brotten, men gör det i nuläget med ett fall i Husby där en man i 30-årsåldern sitter häktad sedan i höstas misstänkt för en rad grova sexbrott mot barn.

– Det som är i Husby är så komplext, så där har vi gjort ett undantag och utreder själva, säger Jörgen Lindeberg.

Ett annat uppmärksammat fall är det i Kumla, där en 45-årig västsvensk man dömdes till två års fängelse för en rad sexbrott mot unga flickor på nätet. Ett hot från mannen ledde till att en 13-åring tog sitt liv.

Även om det sker många polisanmälningar är det få som går till åtal och än färre som döms. År 2012 lämnades 323 åtal in gällande utnyttjande av barn för sexuell posering. Nio personer dömdes för brottet.

– Det finns en problematik med anonymiteten på nätet. Den är i och för sig inte oövervinnerlig, men det är en klar problematik i det hela, säger Jörgen Lindeberg, Rikskriminalpolisens expert på nätsexbrott mot barn.

Ett annat problem är att en gärningsman kan utsätta barn över hela landet.

– De här gärningsmännen begår väldigt många brott och över hela landet. Det är väldigt svårt att se mönster, att det är samma gärningsman. Det kan pågå utredning mot exempelvis samma nickname över hela Sverige utan att man känner till varandra.

Rikskriminalpolisen bedriver underrättelse- och kartläggningsarbete mot förövarna. Exakt hur många som de har haft eller har uppsikt över vill Lindeberg inte uppge.

– Men sedan vi började 2010 är det ett tresiffrigt, nästan fyrsiffrigt antal, men då ska du slå ut det över fyra år, säger Lindeberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin och TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro