ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Njut av charmiga Málaga

Tidningen Res · 23 Jun 2013
Uppdaterad 23 Jun 2013
Guldmannen tar en paus från poserandet vid Muelle 2, en av de kajer som har förvandlats till shopping-, krog- och museistråk. 

Guldmannen tar en paus från poserandet vid Muelle 2, en av de kajer som har förvandlats till shopping-, krog- och museistråk.  Foto: Susanne Kronholm


Många ser Málaga som en plats man bara flyger till, för att genast dra vidare mot andra strandorter. Stanna i stället och njut av den charmiga staden ett par dagar. Tidningen Res Anders Mathlein ger sina bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Före midnatt är det lugnt på Factory Copas, men frampå småtimmarna är här fullt av malagueños som inte ger sig förrän solen går upp.
Före midnatt är det lugnt på Factory Copas, men frampå småtimmarna är här fullt av malagueños som inte ger sig förrän solen går upp.
Soldränkta Málaga med sin katedral, Catedral de la encarnación. Den kallas ”den lilla enarmade” eftersom det ena av de två tornen aldrig färdigställdes – pengarna tog slut redan år 1782.
Soldränkta Málaga med sin katedral, Catedral de la encarnación. Den kallas ”den lilla enarmade” eftersom det ena av de två tornen aldrig färdigställdes – pengarna tog slut redan år 1782.

Luften i Gamla stan doftar apelsinblommor där vi går förbi katedralen på väg till Plaza de la Merced med jakaranda-träden, uteserveringarna och Picassos födelsehus. 

Även om Picasso flyttade härifrån vid drygt tio års ålder, och även om Antonio Banderas har fått utmärkelsen ”Andalusiens favoritson”, så är Pablo Ruiz Picasso Málagas store son. Under den långa Francodiktaturen befann han sig i landsflykt men glömde aldrig hemstaden. År 2003 öppnades det storartade Picassomuseet som direkt blev Málagas främsta turistattraktion. 

Då saknas ändå inte and-ra traditionella sevärdheter i denna hamnstad med tretusenårig historia. Lagren ligger tätt: ovanför den romerska amfiteatern ruvar det muslimska arvet i form av Alcazababorgen från 1000-talet med terrasser, fontäner och romantiska innergårdar och, högst upp med stadens mest vidsträckta utsikt, resterna av det moriska slottet Castillo de Gibralfaro, som ursprungligen var en fenicisk borg. 

Ändå har solkustens huvudstad, som är Spaniens femte största, varit ganska anonym. Den har setts som slussen för att komma vidare till Fuengirola och Marbella, men då missar man något, precis som många Mallorcaresenärer förr inte förstod vilken pärla till stad Palma i själva verket är.

Här liksom där har man satsat på upprustning och renovering, åtminstone tills den ekonomiska krisen tog Spanien i ett järngrepp. I Málaga har det bland annat betytt nya museer, fler gågator och förvandling av kajer till flanörstråk med butiker och krogar. 

Överlag är Málaga en flanörstad där centrum är kompakt och det mesta finns inom gångavstånd. Det gröna promenadstråket mellan trafikbrusande Paseo del Parque och Paseo de España är i själva verket en långsträckt, djungelliknande botanisk trädgård. 

Man går gärna vilse i gränderna, men når snart ett torg, kanske Plaza de la Constitución, och sätter sig då på gamla Café Central för en choklad med churro (den flottiga spanska munken), eller ett glas vin och en tapa. Picasso lär ha sagt något i stil med att ”Konstens mening är att rena våra själar från vardagslivets damm”, och efter ett par dagar i Málaga kan man tycka att detsamma nog också gäller resan.

Visar Picassos mångsidighet

Picassomuseet.När Picassomuseet öppnade 2003 innebar det ett lyft för hela Málaga. Den permanenta samlingen omfattar 233 verk och är en exposé över Picassos mångsidighet och nyskapande. Bra kafé! Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín 8

www.museopicassomalaga.org

Hippa barer och skaldjurskrogar

Pedregalejo. De breda stränderna finns vid Pedregalejo, en gammal fiske-by som hukar bakom en långsträckt strandpromenad kantad av hippa kubanska barer, fisk- och skaldjurskrogar och pizzahak. El Cabra tillhör de bättre fiskrestaurangerna. El Cabra, Paseo Marítimo Pedregal 17

Stort, bullrigt och sensationellt gott

El Pimpi. Bodegan El Pimpi i Gamla stan är en institution: stor, bullrig, labyrintisk, med snabb service och bra mat. Prova friterad ansjovis, de marinerade kronärtskockorna och El Pimpis iskalla och sensationellt goda melonsoppa. Calle Granada 62 och Jardines de Alcazabilla 

www.elpimpi.com

Ett nav omgivet av barkantade gator

Mitjana. En barkväll i Málaga börjar sent. Plaza Marqués del Vado del Maest-re i Gamla stan kallas Mitjana i folkmun och är ett nav omgivet av barkantade gator. Natten varar länge på ställen som Factory Copas på Calle Luis de Velázquez och Wengué på Calle Santa Lucía. 

Designhotell med pool intill katedralen

Molina Lario. Mer centralt än på fyrstjärniga design-hotellet Hotel Molina Lario kan du inte bo i Málaga. Det ligger granne med katedralen och har en liten pool och bar på taket. Dubbelrum från cirka 1 100 kronor. Molina Lario 20–22  

www.hotelmolinalario.com

Fler restips på Res.se

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro