ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Njut av det allra bästa på Teneriffa

Johan Öberg · 25 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
En man njuter i de vackra naturpoolerna av svart lava, precis vid havet i Garachico.

En man njuter i de vackra naturpoolerna av svart lava, precis vid havet i Garachico.


Charmig charter till Teneriffas nordvästkust

klar

Artikellänk är kopierad

Den som tar en charterresa till Teneriffa hamnar of­tast i gyttret på sydkusten; i Los Cristianos, Playa de las Américas eller någon annan av de hårdexploaterade turiststäderna.

Men det finns långt char­migare charteralternativ om man vill. Metro for till Garachico på nordvästkusten, in­klämd mellan havet och flera hundra meter höga lavaklippor. En liten stad som trots att man bara har två hotell finns med i Fritidsresors utbud i vinter.

En gång låg här öns viktigaste hamn. Men vid vulkanen Teides väldiga utbrott 1706, strömmade lavan hela vägen ner till kusten och utplånade stora delar av staden. Det som då var en jättekatastrof är i dag nyckeln till stadens charm. Här har tiden i mångt och mycket stått stilla. De smala gränderna domineras av vackra kloster och rikemanshus från 1500- och 1600-talet.

I den lilla trädskuggade parken vid Plaza de la Libertad träffas stadsbor och konverserar över en kaffe eller ett glas lokalproducerat vin. Trots stillheten finns här en bunt bra restauranger och flera livliga barer, som dock stänger runt midnatt.

Där hamnen en gång låg har lavan bildat en rad underbara naturliga havsvattenpooler. Lugna fina bad alldeles intill havet där vågorna ofta går höga.

Bli inte förvånad om du ser småfiskar i de klara poolerna, vågorna öser hela tiden in friskt vatten.

Det billigare av stadens två hotell, La Quinta Roja, är ett utmärkt val. Men har man råd är det dyrare, San Roque, det givna valet, kanske till och med Kanarieöarnas allra bästa. Huset stod och förföll när familjen Carayón hittade det 1990 och efter mycket slit invigdes det i toppskick 1996. I dag är hotellet en läcker blandning av traditionella detaljer och ny teknik, kryddat med modern konst. Och med en topprestaurang intill den mosaikklädda poolen känns det ibland onödigt att gå ut på kvällen.

Längs kusten lockar bra dykning, en rad vandringsleder (ofta med rejäla stigningar) och den större staden Puerto de la Cruz, där öns turism en gång började.

Sedan är en tur till vulkanen Teide ett måste. Passa på en dag med täta moln, du kommer upp ovan dem och möts av strålande sol.

3 sköna naturupplevelser på Teneriffa

1: Se vulkanlandskapet

Den mäktiga vulkanen Teides topp ligger 3 718 meter över havet. Ofta passeras molnen på väg upp till den omgivande national­parken på dryga 2 000 meter, där landskapet är makalöst med sin palett av jordfärger och unika växter. Toppen nås med linbana och en sista flåsig promenad. Ses bäst en heldag med hyrbil. Utflykter: 280 kr.

2: Närkontakt med val

Bara några kilometer ut på havet från Los Christianos badstränder är havet fullt av valar, som det går att komma extremt nära under en segelutflykt. Här har 27 valarter setts, Chansen är mycket god att se flockar av grindval. Den som har extrem tur får även se blåval – världens största djur. Valskådning med lunch och bad: 400 kr.

3: Tusenåriga träd

Blomningen får du inte se, den sker bara vart hundrade år, senast 1994. Men det kanske tusen-åriga Drakblodsträdet (vilket namn!) i den botaniska trädgården i staden Icod de los Vinos, strax öster om Garachico, är ändå en imponerade syn. Teneriffabor vallfärdar faktiskt hit för att titta. Inträde i botaniska trädgården 50 kr.

Tips Karnevalen i Santa Cruz ett måste

Varje Kanarieö har sin egen karneval som man är extremt stolt över, precis som var och varannan stad i den katolska delen av Europa. Men Teneriffas karneval i huvudstaden Santa Cruz på öns nordöstkust är ögruppens klart största och mest spektakulära. Karnevalerna i Santa Cruz och den något mindre i Puerto de la Cruz pågår i år mellan den 15 februari och 1 mars. Karnevaldrottningen kröns i slutet av perioden, det är då de stora karnevalerna börjar. Är man på badsemester på Teneriffa under karnevalveckorna så får man bara inte missa detta. I Santa Cruz är man som besökare inte hänvisad till att bara titta på. Har du drömt om att ”byta kön” för en dag? Här är din stora chans, ju mer vågad du är desto bättre.Läs mer om årets stora karneval på www.carnavaltenerife.com

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro