ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Njut av god java på semestern – här är tipsen

Clara Grabe · 28 Jun 2018
Uppdaterad 28 Jun 2018
Här är Clara Grabes kaffefavoriter i sommar.

Här är Clara Grabes kaffefavoriter i sommar. Foto: Pixabay


Snart börjar säsongen då vi kanske fikar mer än någonsin, semestern. Vi bakar bullar, pajer och sockerkakor och dricker kaffe. Vill du prova en ny variant är coldbrew kanske något för dig eller så gör du en läskande islatte för att svalka dig i värmen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett måste för perfekt kaffeWilfa elektrisk kaffekvarn, kitchenlab.se, 998 krFör att brygga riktigt gott kaffe hemma bör du investera i en kvarn och börja mala bönorna precis innan kaffet ska bryggas. Skillnaden är helt enorm jämfört med vakuumförpackat malet kaffe. Oavsett det gäller espresso eller brygg så är det här en helt avgörande faktor för slutresultatet. Kvarnar kostar allt från några hundralappar till flera tusen. Den här är prisvärd och går att ställa in från grov- till finmalning på bönorna.

Krämig espressoSilent Shout Espresso, Koppi rosteri, Helsingborg, cirkapris 120 kr, 250 gram, koppi.seKoppi är ett litet rosteri i Helsingborg som länge levererat kaffe till restauranger och kaféer runt om i landet. De har varit med och skapat medvetenhet kring kaffe och dess produktion. Just Silent Shout är en blandning av bönor från Costa Rica och Etiopien. Den har en blommig och krämig karaktär. Personerna bakom Koppi är måna om att följa bönorna från jorden där de växer, genom torkning, transport och till sist rostning i Skåne.

Djup och intensiv smakColumbia Java Natural, Costas of Sweden, 159 kr, 250 gram, kaffemastaren.seColombianskt kaffe som lämpar sig till presso, filter eller aeropress. Det säljs i hela bönor och måste alltså malas efter önskemål innan bryggning. Columbia Java är ett kaffe med fyllig och något söt smak. Costas rosteri ligger i Umeå och har funnits sedan 2006. De var tidiga med att utmana de stora rosterierna som helt dominerar marknaden av det kaffe som vi dricker hemma.

Brygg kalltArvid Nordquist Reko hela bönor, 65 kr, 450 gram, shop.arvidnordquist.seSelection Reko är en linje hos Arvid Nordquist som både är kravmärkt och fair trade. Det garanterar att personerna bakom kaffeproduktionen har drägliga arbetsförhållanden och får skäligt betalt. Just denna är mörkt rostad vilket jag tycker är att föredra om man ska kallbrygga. Vid kallbryggning ska bönorna malas grovt och blandas med kallt vatten, sen låter man blandningen stå och dra i cirka ett dygn, sila och servera. Supergott som det är eller med en skvätt mjölk.

Sommarens kaffedrinkKahlúa, Maxico, nr 767, 196 kr, 500 ml, 20 % alkoholIrish coffee i all ära men den drinken skriker inte sommar. Använd istället ditt kallbryggda kaffe, blanda det med vodka, Kahlúa och tonic. Servera i ett high ball glas med is och du har sommarens fräschaste kaffedrink. Kahlúa är en likör smaksatt med kaffe och toner av smörkola och vanilj. Kallt kaffe och tonic är också en kombination som fungerar oväntat bra så det går lika bra att göra en alkoholfri drink med enbart det.

Fruktigt och elegantPeru Incahuasi Apaylla, Johan & Nyström, 149 kr, 250 gram, johanochnystrom.seDet här kaffet kommer från ett kooperativ som odlar sina bär på hög höjd i södra delen av Peru. Bären torkas, likt russin och det är dess kärnor som vi kallar för bönor. När bönorna på detta vis får torka med frukten kvar runt sig får kaffet en fruktigare arom och något sötare karaktär. Tillsammans med en fyllighet blir det ett riktigt gott kaffe som helst ska avnjutas utan mjölk för att släppa fram alla aromer.

LÄS MER
6 ryska drycker till fotbollsfesten
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro