ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nobakht, 37: "Polisen slog mig och kallade mig arabjävel"

Malin Hansson · 27 Apr 2016
Uppdaterad 27 Apr 2016

Kalmarbon Nobakht Ahad, 37, blev bortförd i en polisbil och utsatt för rasistiska påhopp av polisen. Han spelade in delar av händelsen med sin mobil där en polis hörs skrika åk hem din jävla arabjävel!”.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var tidningen Barometern som var först med att skriva om ljudfilen där Nobakht Ahad, 37, kallas ”arabjävel”. 

På tisdagen blev det stökigt vid ett asylboende i Emmaboda och polisen kallades till platsen där polisen beskrev stämningen som hätsk. Kalmarbon Nobakht Ahad försökte ta sig in på men nekades och avlägsnades av polisen.

– Polisen slänger plötsligt in mig i bilen, de sa att vi skulle till stationen, men de kör mig till skogen. De slår mig, kastar ut mig från bilen i skogen och jag springer, säger han.

Under tiden i polisbilen har Nobakht Ahad fått igång sin mikrofon på mobilen och samtalet mellan honom och poliserna i bilen hörs tydligt. Poliserna hörs prata om hur de ska lämna Nobakht Ahad utanför Emmaboda och enligt polisrapporten släppe de honom 2 kilometer utanför Emmaboda.

Nobakht Ahad hörs ber om att bli skjutsad hem och ifrågasätter varför han ska lämnas vid skogen då han säger att han inte gjort något. Då blir en av poliserna upprörd. I inspelningen hörs polisen skrika: ”Ut din jävla dåre! Åk hem din jävla arabjävel! Åk hem till ditt jävla land. Jag tål inte såna som dig, åk hem!".

På självtagna bilder och i intervjun med Barometern syns hur Nobakht Ahad har ett blödande sår i huvudet, som han säger sig ha fått från poliserna.

Nobakht Ahad säger att han sprang han in i skogen och gick vilse. Han ringde sedan till lokala journalister som hämtade honom och körde honom till akuten.

►LÄS MER:  Sällan åtal vid misstänkt polisvåld

I dag mår han dåligt och har ont i kroppen, men har inte anmält händelsen till polisen.

– Jag har alltid sagt att polisen är snäll, men nu litar jag inte på polisen längre, säger han. 

Per Olof Söyseth är polismästare och biträdande områdeschef i sydöstra Sverige. Han berättar att det under onsdagsförmiddagen kommit fram vem polisen i bilen är. Polisen har själva anmält händelsen.

– När vi fick information om det här skrev vi en anmälan för olaga hot och misshandel. Det är ännu oklart om det är hets mot folkgrupp eller förolämpning, det är upp till åklagaren att bestämma, säger han till Metro. 

Polisen som hörs i inspelningen är fortfarande i tjänst, och man har påbörjat en arbetsrättslig utredning internt. Per Olof Söyseth är upprörd över händelsen.

– Jag anser att uttalandet är oprofessionellt och går stick i stäv med vår värdegrund. Jag kan ha respekt för att man som polis hamnar i otroligt ansträngande miljöer men det ursäktar inte den typen av yttrande, säger han.

Under onsdagseftermiddagen fattades beslutet att polisen i fråga omplaceras från yttre tjänst. 

►LÄS MER:  Veronica: Polisen misshandlade min döva, autistiska bror

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro