ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nobels fredspris till kinesisk dissident

TT · 8 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Liu Xiaobo.

Liu Xiaobo. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Nobels fredspris går i år till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo meddelar Nobelkommittén i Oslo.

Den norska Nobelkommittén utsåg Liu Xiaobo till 2010 års fredspristagare "för hans långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina. Den norska Nobelkommittén har länge menat att det finns ett nära samband mellan mänskliga rättigheter och fred."

Den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo har varit kandidat till Nobels fredspris i flera år, uppmärksammad för sin kamp för demokrati i Kina. Han dömdes i december i fjol till elva års fängelse för uppvigling efter att han varit med och skrivit Charta 08 – ett manifest med krav på långtgående politiska reformer i Kina. Manifestet förespråkar bland annat flerpartisystem och respekt för mänskliga och demokratiska rättigheter; religionsfrihet, mötesfrihet och yttrandefrihet. Den 54-årige litteraturprofessorn och författaren Liu Xiaobo är en veteran i dissidentsammanhang. Han deltog redan 1989 i protesterna på Himmelska fridens torg och dömdes även då till fängelse. Att han tilldelas Nobels fredspris upprör kinesiska företrädare som i förväg sägs ha kontaktat Nobelkommittén och hotat med försämrade relationer mellan Norge och Kina.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro