ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nobelstiftelsen: Svenska Akademiens kris skadar Nobelprisets anseende

David Peterson · 11 Apr 2018
Uppdaterad 11 Apr 2018
Carl-Henrik Heldin är ordförande i Nobelstiftelsen styrelse.

Carl-Henrik Heldin är ordförande i Nobelstiftelsen styrelse. Foto: Pressbild


Nobelstiftelsens styrelse har träffats för att diskutera krisen i Svenska Akademien. De ser allvarligt och med stor oro på uppgifterna om brott mot Nobelprisarbetets regler, skriver de i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur krisen inom Svenska Akademien kommer att påverka Nobelpriset är oklart, enligt Nobelstiftelsens styrelse.

”Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende. Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada. På vilket sätt det som nu sker kommer att skada Nobelpriset går ännu inte att överblicka,” skriver de i pressmeddelandet.

De fortsätter med att uppmanna Akademiens ledamöter till att sätta sina enskilda intressen åt sida och istället fokusera på att återuppbygga det skadade förtroendet.

Styrelsen föreslår också olika åtgärder som de anser är centrala för att Svenska Akademien ska få tillbaka förtroendet. Bland annat handlar det om att misstänkta brottsliga handlingar ska utredas och om att sekretessreglerna följs.

De uppmanar också Akademien till att se till att årets Nobelpris i litteratur kan genomföras på ett trovärdigt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro