ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Noi’s – tvingas missbruka saltsåsen

Karin Ericson · 13 Dec 2012
Uppdaterad 8 Dec 2016
Noi’s – tvingas missbruka saltsåsen  Vietnamesisk mat och klassisk fika i samma lokal.

Noi’s – tvingas missbruka saltsåsen Vietnamesisk mat och klassisk fika i samma lokal. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Noi’s i Malmö erbjuder fräsch Vietnamesisk mat och klassisk svensk fika i samma lokaler. Trivsamt koncept, men det kunde smakat mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett snyggt sobert kafé där svensk fika med småkakor blandas med vietnamesiska nudelsallader, sommarrullar, och pigga juicer. Slå upp din dator och ta en iskaffe.
Ett snyggt sobert kafé där svensk fika med småkakor blandas med vietnamesiska nudelsallader, sommarrullar, och pigga juicer. Slå upp din dator och ta en iskaffe.

Tre uppslagna Macbook möter mig när jag öppnar dörren. De som nosar upp intressanta nyheter har redan hittat hit. Noi’s ser ut som ett café med låga soffor utmed väggarna, vita stolar och glödlampor i svarta sladdar som hänger ned över borden. Trots sober miljö och loungemusik är det inget vanligt café. Det är ett ställe där vietnamesisk street food möter svenskt fikasug.

Det innebär att menyn innehåller både kladdkaka och paj men också färska sommarrullar, nudelsallader och baguetter med koriander och rättika istället för ost och skinka, och dagens nudelsoppa.

Hur kul koncept är inte det. Få caféer i Sverige är annat än svenska eller italieninspirerade. Slår man upp ordet café på wikipedia står det säkert att det är ett ställe med mozzarellasallader och pestomackor. Samtidigt får våra asiatiska restauranger oss att tro att det inte finns något modernt vietnam eller Kina utan bara lampor med tofsar, bambuväggar och dåligt formulerade menyer. Men bortsett från pepparkakorna kan det se ut så här på café i Saigon.

Maten på Noi’s är försiktig och lite väl tunn i smakerna. Så mild att såserna som serveras till är absolut nödvändiga.

Soppan doftar gott av hemgjord buljong på kanel och juliga smaker. Den är vänlig men snudd på blaskig. Jag vill ha mer umpf.  Nu behöver jag fullständigt missbruka flaskan med salt sås som står på bordet för att rätten ska komma upp i önskad smaknivå. Annars är soppan välfylld av breda nudlar, färska kryddor och krisipiga böngroddar.

Sommarrullarna är skurna i skivor och upplagda på en stor tallrik. De består av en tunn bit barbecuefläsk som förvinner bland kalla nudlar och sträv och besk mynta som inte borde ha använts. Nudelsalladen serveras på en avlång tallrik med nudlarna i ena änden och den fint stekta kycklingen med citrongräs i andra. Att blanda ihop allt och ösa på med sås är ett tips. Nej, ett måste.

Det vietnamesiska köket är milt men inte smaklöst. Trots önskan om fler nyanser och fjong i kryddningen är Noi’s en trivsam plats, med söt och omtänksam service. Det märks vem som är ägarinnan bakom kassan och hon berättar att de gör sin vietnamesiska iskaffe med vanlig espresso för att matcha det svenska klimatet.

Jag stannar länge för att både hinna avnjuta en pigg morots- och ingefärsjuice samt en strålande variant på iskaffe med söt kondenserad mjölk. Trots snön utanför, gör det gott vilken dag som helst.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro