ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nöjessvepet: Största snackisarna just nu

Gustaf Larsson · 1 Maj 2019
Uppdaterad 1 Maj 2019
Beyoncé dokumentär- och albumsläpp är tillsammans med verklighetsbaserade serien "The act" några av höjdpunkterna inom nöjesvärlden just nu.

Beyoncé dokumentär- och albumsläpp är tillsammans med verklighetsbaserade serien "The act" några av höjdpunkterna inom nöjesvärlden just nu. Foto: Netflix och HBO


Här är filmerna, böckerna, tv-serierna och musikalbumen att hålla koll på just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Filmer

”Red Joan”

Joan Stanley, en pensionerad bibliotekarie, får besök av den brittiska säkerhetstjänsten med anledning att hon misstänks för spioneri – som ska ha ägt rum flera decennier tidigare. I dramathrillern ”Red Joan” får vi följa den tillsynes oskuldsfulla Joan Stanley i såväl dåtid, som när hennes tillvaro fullständigt kullkastas i nutid.  

Premiär: 3 maj på Filmstaden

”Extremely wicked, shockingly evil and vile”

Under stora delar av 70-talet satte seriemördaren Ted Bundy skräck i USA. Efter ett uppmärksammad dokumentär om honom släpper nu Netflix spelfilmen på samma tema. Zac Efron gör rollen som den hänsynslöse mördaren.

Premiär: 3 maj på Netflix

”Knock down the house”

I den alldeles färska dokumentären ”Knock down the house” får vi följa de fyra amerikanska politikerna Alexandria Ocasio-Cortez, Amy Vilela, Cori Bush och Paula Jean Swearengin i deras jakt mot det absoluta toppskiktet.

Premiär: 1 maj på Netflix

Böcker

”Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort”

Journalisten Eric Rosén skildrar förhållandet till sin pappa när han begår författardebut. Det är en lika del smärtsam som vacker berättelse om en pappa, som författaren själv beskriver är hopplös, som plötsligt misstänks för att ha mördat sin kompis.

Utgiven: mars 2019 av Natur & Kultur

Eric Rosén är aktuell med sin debutroman.
Eric Rosén är aktuell med sin debutroman.Foto: Viktor Gårdsäter

”Ett system så magnifikt att det bländar”

Amanda Svenssons fjärde roman börjar med en trillingfödsel. Syskonen växer upp under trassliga former, innan de 26 år senare befinner sig på helt olika platser, både själsligt och geografiskt. Romanen undersöker hur långt ifrån varandra en familj komma innan den upphör att höra ihop.

Utgiven: mars 2019 av Norstedts

Foto: Norstedts Förlag och Wahlström & Widström

”Vem dödade min far”

Édouard Louis pappa kan inte längre gå, knappt andas och är närmast oigenkännlig. I sin nya roman berättar den franske författaren om när han återupptog kontakten med sin far, och vittnar samtidigt om de samhälleliga klasskillnader som ledde fram till faderns död.

Utgiven: april 2019 av Wahlström & Widstrand, med översättning av Marianne Tufvesson

Album

”Stockholm marathon”

Kornél Kovács har slagit sitt elektroniska musikhuvud ihop med Rebecca och Fionas diton, i och med det nya albumet ”Stockholm marathon”. Detta blir Studio Barnhus-grundarens andra fullängdare, och första singeln ”Marathon” vittnar om att det kommer att dansas en hel del till dessa toner i närtid.

Albumsläpp: 26 april

”Trauma”

Visst, Jenny Wilsons svenska album ”Trauma” har några veckor på nacken, men vittnesmålen, ackompanjerade av hennes popelektroniska toner, bör upptäckas av alla. Under 2018 släppte hon albumet ”Exorcism” om en våldtäkt hon blivit utsatt för, och tiden som följde. En sekvens i hennes liv som nu också skildras på det nya albumet.

Albumsläpp: 12 april

”Homecoming: The live album”

Det må inte ha gått någon förbi, men Beyoncé har – sin vana trogen – överraskat med ett nytt album. Denna gång i form av ett livesläpp i samband med Netflix-dokumentären ”Homecoming”, där man får uppleva stjärnans spelning på 2018 års Coachellafestival. Och, som om det inte vore nog, albumet ”Lemonade” finns nu även på Spotify. Tre år senare.

Albumsläpp: 17 april

Tv-serier

”Chernobyl”

Svenska Johan Renck står för regin när HBO gör miniserie av Tjernobyl-katastrofen. Seriens fem avsnitt, där Stellan Skarsgård gör en av huvudrollerna, berättar historien om de människor som offrade sig för att försöka rädda Europa från denna katastrof, samtidigt som de kämpade mot desinformation.

Premiär: 7 maj på HBO Nordic

”The act”

Gypsy Rose växer upp med alla möjliga sjukdomar. Hon sondmatas och är rullstolsburen, allergisk mot det mesta och hennes mamma försöker ständigt släcka bränderna runt hennes åkommor. Tror man, till en början. Serien ”The act” bygger på verkliga händelser, och även om man vet utgången är det en häpnadsväckande berättelse.

Premiär: Hela säsongen finns på HBO Nordic

”She’s gotta have it”

Spike Lee’s 2019 kunde inte ha börjat bättre, när hans senaste film ”BlackKklansman” kammade hem en Oscar. Detta följer han nu upp med en andra säsong av serien ”She’s gotta have it”, vars första säsong sändes 2017. Spänn tyglarna, för om några veckor är det dags.

Premiär: 25 maj på Netflix

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro