ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nokia och Microsoft vill att EU granskar Google

TT · 9 Apr 2013
Uppdaterad 9 Apr 2013
Nokia och Microsoft vill att EU granskar Google

Nokia och Microsoft vill att EU granskar Google Foto: Scanpix


En lång rad storföretag, däribland Nokia och Microsoft, klagar hos EU-kommissionen om att Google med sitt operativsystem Android snedvrider konkurrensen och låser fast konsumenterna.

klar

Artikellänk är kopierad

De 17 bolagen har slagit sig samman i något de kallar Fairsearch.org. I sitt klagomål till kommissionen skriver de att Android fanns i 70 procent av alla smarta mobiler som såldes senaste kvartalet och att Google plockade hem 96 procent av reklamintäkterna från mobila sökmotorer.

Huvudkritiken mot Google är att bolaget genom vilseledande eller bedrägligt beteende stänger ute konkurrenterna i mobilsystemet. – Google använder Android som en trojansk häst för att lura partners, skaffa sig monopol på mobil handel och för att ha full kontroll på konsumenternas data, säger den Bysselbaserade advokaten Thomas Vinje som företräder Fairsearch.org.

– Vi vill att kommissionen agerar snabbt för att skydda konkurrensen och innovationen på den här viktiga marknaden. Om det inte sker uppmuntras Google att missbruka sin dominerande ställning precis som man gjort i datorerna.

Som exempel på missbruket pekar han på att telefontillverkarna, för att få tillgång till Maps, YouTube eller Play också måste installera andra Google-appar som ligger som förval i telefonerna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro