ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nokias Maemo mest tilltalande för nördar

Jonas Ryberg · 30 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nokia N900.
Nokia N900.

Nokia satsar på öppenhet mot utvecklarna. Första mobilen lanseras med hjälp av hemmahack. Får samma programbutik som Nokias övriga mobiler

Maemo, Nokias Linux för mobilen, är för nörden och teknikentusiasten. Och det märks i marknadsföringen av N900, den första telefonen med systemet börjar säljas om ett par veckor.

N900 kostar som en Iphone. Men den riktar sig till en annan målgrupp. De första telefonerna i serien har Nokia satt i händerna på konstnärer och hackare som fått bygga om sina favoritföremål från 80-talet med hjälp av mobilen. Resultatet är bland annat en telefon med rolodexdriven telefonbok och en speak n spell-leksak som kan skicka sms. Nokias produktplaneringschef för Maemo, Janne

Heikkinen menar att det inte bara är viktigt att att sälja många N900 och pekar också på hur viktigt det varit för Nokia att lära sig att arbeta med öppen källkod. – Det viktigaste vi lärt oss är att vi måste vara öppna mot utvecklarna. Med N900 gick vi till exempel ut långt i förväg och berättade vad den skulle klara av, säger Janne Heikkinen.

Men för att locka utvecklare räcker det inte med en tuff telefon och ett öppet operativsystem.

Nokia kommer att lansera sin programbutik Ovi också för Maemo. Och dessutom kommer alla företagets smarta telefoner i framtiden att baseras på gränssnittet QT vilket ska göra det enkelt att utveckla program som fungerar både på Linux och Symbian Series 60, som fortfarande sitter i de flesta avancerade telefoner som företaget lanserar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro