ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Noll koll på antal djurförsök

Johan Nylander · 26 Apr 2013
Uppdaterad 26 Apr 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Hur många möss, hundar och andra försöksdjur får sätta livet till varje år i Sverige? Den ansvariga myndigheten, Jordbruksverket, har ingen statistik.

Sydsvenskan skriver att det sedan 2008 inte finns några siffror i Sverige över hur många försöksdjur som används eller vad de används till.

– Det är jätteilla, säger Karin Gabrielsson Morton på Centrala djurförsöksetiska nämnden, en organisation utsedd av regeringen, till Sydsvenskan.

– Debatten kring djurförsöken är mycket polariserad och allmänheten tror att någonting döljs när siffrorna inte kommer fram.

Jordbruksverket skyller på “tekniska problem” och att säger att myndigheten lagt ner mycket tid och pengar för att få rätsida på de trasiga systemen. Enligt myndigheten finns statistiken, men att teknikstrulet omöjliggjort publicering.

Fram till 2008 visar statistiken, enligt svensk redovisningsstandard som inkluderar mer än EU:s räknesätt, att sex-sju miljoner djur satte livet till i forskningens namn varje år, enligt Sydsvenskan.

Vanligaste försöksdjuret är musen, följd av råttan, fågeln och hunden.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro