ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nollningen spårade ur – studenter uppmanades till sexlekar med banan

Johan Wikén · 8 Dec 2015
Uppdaterad 8 Dec 2015
Kvinnan vittnar om sexistiska lekar under nollningen.

Kvinnan vittnar om sexistiska lekar under nollningen. Foto: Arkivbild/Alamy


Kvinnorna kallades för luder och skulle försöka få en banan så långt in i munnen som möjligt. Det är bara exempel på förnedrande nollningslekar” som studenten vid den danska högskolan vittnar om, enligt Djøfbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

När nya studenter ska börja på en utbildning är det vanligt med nollningsperioder på många högskolor. I Danmark, där fenomenet kallas rustur, har det uppstått en diskussion efter att en student har vittnat om sexistiska och förnedrande uppdrag under en nollning i somras.

LÄS MER: Kolumn: Sexism sitter inte i väggarna

Den kvinnliga studenten, som vill vara anonym, har i en intervju med danska Djøfbladet berättat om sina upplevelser under nollningen på Copenhagen business school, CBS.

– Först skulle vi tillverka en vagina av en kondom, två disksvampar och en plastmugg. Vi skulle hälla en massa olja i den och trycka in fingrarna. Mycket märkligt, säger kvinnan till Djøfbladet.

Hon vittnar om att de manliga studenterna skulle kalla kvinnorna för luder och peka ut vilka tre de helst skulle ha sex med. Annars straffades de med att dricka alkohol av nollningsledarna. Vid ett tillfälle ska männen ha hållt bananer mellan benen.

– Två tjejer fick sätta sig på knä och se hur långt in i munnen de kunde få bananen, säger studenten till Djøfbladet.

Och ”lekarna” ska ha fortsatt i samma stil. Hon berättar att folk filmade spektaklet och att det var väldigt förnedrande.

– Det jag var mest chockad över var att jag kom till universitetet med förväntningar om att det skulle vara professionellt och jämställt och att det handlar om att lära sig saker. De förväntningarna krossades fullständigt av mina upplevelser.

►LÄS MER: Sexistiska och rasistiska banderoller stoppas från studentflak

Rektorn på CBS, Per Holten-Andersen, har inlett en intern utredning efter att ha fått kännedom om vittnesmålet från nollningen. Om fler kan bekräfta händelserna kan det resultera i allvarliga konsekvenser för de ansvariga.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig att några av våra studenter kunde uppföra sig så, säger rektorn till Djøfbladet.

Visar det sig att vittnesmålet stämmer kan de ansvariga för nollningen stängas av eller kastas ut från högskolan, enligt rektorn.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro