ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nollningsskandaler sedan 1995

Viktor Bendz · 26 Aug 2013
Uppdaterad 4 Jan 2017
Nollningsskandaler sedan 1995 Illegal importerad sprit eller hembränt är vanligt förekommande när ungdomarna nollas.

Nollningsskandaler sedan 1995 Illegal importerad sprit eller hembränt är vanligt förekommande när ungdomarna nollas. Foto: Scanpix


När de elever som börjar gymnasiets sista år föddes, 1995, förekom nollning öppet på i stort sett alla skolor i landet. Efter många allvarliga alkoholförgiftningar, sexövergrepp och snygghetsparader är välkomstritualen förbjuden på de allra flesta gymnasieskolor.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare år rapporterat om skandaler på svenska gymnasieskolor och universitet i samband med insparksfester och nollningar. I början av sommaren rapporterade Metro om sexism på Lunds tekniska högskola och för två år sedan om en snygghetsparad på en gymnasieskola på Lidingö.

Nedan följer utdrag från skandaler från 1995 till förra året.

2012: En 16-årig flicka i Drammen i Norge tvingades äta ett rått djurhjärta under nollningen. Efteråt insjuknade hon med hög feber. Hennes situation var tidvis livshotande innan hon tillfrisknande efter vård på sjukhus.

2011: ”Nollorna” i en skola på Lidingö gick i en så kallad ”snygghetsparad” där äldre elever betygsatte de yngre. Den som inte dök upp straffades eller blev utfryst.

2007: En 16-årig flicka hittades medvetslös klockan halv nio med tre promille alkohol i blodet – vilket kan vara dödligt. Hon hade precis börjat första året på Norra Real i Stockholm. År 2007 kördes minst 80 elever i Stockholm till Maria ungdom med alkoholförgiftning.

2007: En flicka på Bromma gymnasium i västra Stockholm fick frätskador i magen och riskerade inflammation i hjärtat och lungorna efter att hon drack fem glas ättikssprit.

2006: En nybliven soldat i den ryska armén torterades och misshandlades så svårt under en nollningsritual att han tvingades amputera sina ben och könsorgan. Efter att de äldre eleverna supit en hel natt tvingade de den yngre soldaten att sitta hopgruppen i tre timmar samtidigt som de sparkade honom med marschkängor. Efteråt dröjde det tre dygn innan han fick vård för sina skador.

2002: Tre pojkar mellan 13 och 14 år utsattes för ett sexövergrepp under nollningen på AIK:s fotbollsläger. Fyra 15-åriga pojkar drog ner byxorna på de yngre pojkarna och förde in galgar och en flaskhals i deras analöppningar.

1998: En 15-årig pojke i Umeå fick hjärnskakning när äldre elever tappade honom i golvet efter att de tejpat ihop hans händer och fötter.

1997: Två studenter på motorcykel kastade in en svart väska på en offentlig toalett och skrek ”bomb”. Mynttorget vid Riksdagshuset i centrala Stockholm spärrades av och polisen sköt med gevär mot väskan innan de upptäckte att den innehöll lera och kablar.

1997: På Sri Lanka dog en elev efter att först ha tvingats dricka flera flaskor sprit och sedan göra 500 sit-ups i gassande solsken. Landet förbjöd nollning efter händelsen.

1995: Fyra elever fördes med ambulans till Maria ungdom för akut alkoholförgiftning efter en nollning i Tibble gymnasium i Täby. Året efter förbjöds nollning på skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro