ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nolltaxa succé på bussarna i Kiruna

Åsa Larsson · 25 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014

Försöket med nolltaxa på bussarna har blivit en framgång i Kiruna. Men många kommuner är skeptiska till att låta folk åka gratis.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: All Over Press

Kiruna har trefaldigat bussresandet sedan man införde nolltaxa i kollektivtrafiken 2011. Då var det ett försök, nu har det blivit permanent.

– Utvärderingarna visar att bussåkandet har ökat lavinartat. Vi har fått mycket, mycket bättre resultat än vi vågade hoppas, säger Niklas Sirén (V), vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna, till SVT.

Vänsterpartiet låg bakom nolltaxeförslaget. Sirén fortsätter:

– Vi är oerhört glada. Det här är en fantastisk succé både vad gäller för byarna och deras möjligheter att ta sig in till stan och åkandet inne i själva cityn.

På flera andra håll i landet är man däremot fortsatt skeptiska, bland annat i Örebro.

– Jag tycker att i grunden så är det en dålig idé, säger landstingsrådet och socialdemokraten Jonas Karlsson till SVT. 

– Vi tillhandahåller en tjänst som är väldigt prisvärd men det viktigaste för resenärerna är att de ska få en väl fungerande kollektivtrafik. Det är det som vi kommer att behöva lägga mer pengar på framöver.

Kollektivtrafiken är viktig för klimatmålen, men de senaste decennierna har priser på månadskorten runtom i landet fördubblats, enligt en undersökning som SVT genomfört.

Även andra kommuner har infört nolltaxa, däribland Ockelbo, Hallstahammar och Avesta.

– Det är roligt med folk på bussarna. Det är mer fart och fläkt nu och det är kul, kommenterade busschauffören Jan Morén i Avesta för två år sedan till Kommunalarbetaren.

Då hade bussresandet gått upp med 280 procent i Avesta.

I fjol rapporterade dock Dalarnas Tidningar att nolltaxan blivit ett arbetsmiljöproblem för förarna. Två hade drabbats av stressrelaterade sjukdomar.

Nolltaxa är även en högst aktuell fråga i andra länder. I Estlands huvudstad Tallinn har bussresandet bara ökat med ett par procent efter fjolårets införande, men bilanvändningen i staden sjönk å andra sidan.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro