ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordea flyttar från Sverige – det här behöver du veta

Filip Häggberg · 6 Sep 2017
Uppdaterad 6 Sep 2017
Nordeas vd Casper con Koskull.

Nordeas vd Casper con Koskull. Foto: Anders Wiklund/TT


Storbanken Nordea meddelade under onsdagen att de flyttar sitt huvudkontor till Finland. Men varför flyttar banken och vad innebär det? Det här behöver du veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?

På onsdagseftermiddagen släppte storbanken Nordea ett pressmeddelande där de meddelade att banken flyttar sitt huvudkontor från Sverige till Finland.

Varför flyttar Nordea?

Redan i mars kom första signalen om en flytt från Sverige, efter att regeringen presenterat planer om att kraftigt höja avgifterna för bankerna, genom den så kallade resolutionsavgiften.

Efter kritik från bankerna gick regeringen dem till mötes och mildrade förslaget, men Nordea betonade att det är fler aspekter som väger in. Banken har bland annat pratat om betydelsen av att ha förutsägbara avgifter och skatter – att det ligger i linje med vad banker i andra länder betalar. Nordea vill också ingå i den europeiska bankunionen.

Finland är med i den unionen, till skillnad från Sverige. Nu kommer Nordea att hamna under Europeiska centralbankens översyn – och inte lyda under svenska regler.

Nordeas vd, Casper von Koskull, berättade på en telefonkonferens efter beskedet om flytten att det kommer att innebära lägre resolutionsavgifter, bland annat.

Hur påverkas kunder och anställda?

Inte speciellt mycket, enligt Nordea.

Kunderna kommer inte att påverkas alls av flytten: ”Ur ett kundperspektiv blir det inga förändringar i vår dagliga verksamhet”, låter det i pressmeddelandet.

Vad det gäller bankens anställda är det ett ”begränsat” antal som påverkas.

Vad säger politikerna?

Finansministern Magdalena Andersson (S), som var den som presterade planerna att höja avgifterna för bankerna, tyckte sig till en början se fördelar med en flytt. Sedan dess har hon dock meddelat att det vore bra om banken var kvar och beklagar flytten.

Efter beskedet om flytten poängterade hon dock att det är alla privata företags rätt att besluta om var de har sina huvudkontor. Regeringens uppdrag är att se till att skapa goda villkor för företagande i Sverige, menar Andersson.

– Och för Nordea gick det ju bra förra året med en vinst på 40 miljarder kronor, säger hon, enligt TT.

Men oppositionen är mer kritisk. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson tycker att det är ett ”mycket tråkigt besked”.

– Jag tycker att de (regeringen) har misskött det här, de har mixtrat med bankskatt bland annat, säger han.

Att Sverige förlorar kontrollen över tillsynen av banken är allvarligast. Han menar att om en bank får problem, så får alla andra det också.

Även partiledarna Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) är kritiska.

”Företag och jobb lämnar Sverige. Nu senast Nordea. De rödgröna förstår inte företagandets villkor”, skriver Björklund på Twitter.

”Sverige behöver fler företag och fler huvudkontor, inte färre. Återigen leder socialdemokratisk politik att företag flyr Sverige”, skriver Lööf, i en kommentar.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är också kritisk – men mot Nordea. Han menar att banken har ”fångats av sin egen girighet”.

– För mig handlar det om att bankerna ska göra rätt för sig. Bankerna får ett indirekt stöd av samhället och har garantier från samhället och då måste man också betala tillbaka, säger Sjöstedt till Dagens industri.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kommer staten inte att gå miste om skatteintäkter till följd av flytten. Vid en pressträff berättar han att regeringen ska göra en analys av för- och nackdelar med ett svenskt medlemskap.

Texten uppdateras

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro