ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordea-kort dras in – mitt i julruschen

Anders Göransson · 6 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Pontus Hammarlund fick sitt bankkort spärrat. – Det är jobbigt, jag hade tänkt julhandla i helgen och behöver kortet.
Pontus Hammarlund fick sitt bankkort spärrat. – Det är jobbigt, jag hade tänkt julhandla i helgen och behöver kortet.Foto: Urban Brådhe

Mitt i julhandeln har tusentals bankkunder i Stockholm fått sina bankkort spärrade. Orsaken är en omfattande skimningshärva vid bankomater i city.– Vi vet att bedragare varit här och kopierat magnetspårsinformation vid minst sex av Nordeas bankomater inom tullarna, säger polisinspektör Stig Sandgren, bedrägerisamordnare i city.

Under torsdagen fick drygt 3 000 Nordeakunder brev från sin bank med information om att deras kortnummer kan ha hamnat i fel händer. De uppmanas att omedelbart spärra korten.En av de drabbade är Pontus Hammarlund som jobbar på Metro.– Jag ringde banken, men de ville inte berätta vad som hänt. De sa att det är sekretessbelagt.

Nu får han vänta i nästan en vecka på ett nytt kort.Även andra bankkunder än Nordeas har drabbats.– Vi har informerats om vilka av våra kunder som använt de drabbade bankomaterna, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

De hittills anmälda skimningarna tros ha utförts i oktober, men har upptäckts först nu. Det kan dröja upp till ett par månader innan bedragarna använder kortinformationen och tömmer kontona, ofta från utlandet.

Polisen: Så blir du lurad

TEJP. Bedragarna, oftast utländska ligor, sätter upp skimningsutrustningen med dubbelhäftande tejp ovanpå kortinsticket. Den kan sitta uppe i en halvtimme eller i bland i ett par timmar.– Det beror på hur länge de vågar ha den kvar. När de har sparat ner information från tillräckligt många kort tar de ner utrustningen, säger Stig Sandgren, polisens bedrägerisamordnare i city.

Oftast har bedragarna placerat en  svårupptäckt kamera i taket direkt ovanför tangentbordet för att komma över kortkoden. Bilderna förs trådlöst över till en bil med en monitor i en bil i närheten.

Det är bankerna som har ansvaret för säkerheten vid bankomaterna, och de täcker också regelmässigt kunders förluster vid skimning.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro