ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordea till H&M: Så enkelt kan ni höja fabriksarbetarnas löner

Filip Häggberg · 5 Jun 2017
Uppdaterad 5 Jun 2017
Fabriksarbetarnas arbetsförhållanden uppmärksammas ofta. Bilden till vänster är från en butik i Etiopien, som tillverkar kläder för H&M.

Fabriksarbetarnas arbetsförhållanden uppmärksammas ofta. Bilden till vänster är från en butik i Etiopien, som tillverkar kläder för H&M. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT/Berit Roald/Scanpix


Om du skulle betala fem kronor mer för en skjorta på H&M skulle fabriksarbetarna få en lön de kan leva på, hävdar Nordeas hållbarhetschef. Deras lön i dag? 750 kronor – i månaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Usla arbetsförhållanden och låg lön. Verkligheten för många fabriksarbetare uppmärksammas med jämna mellanrum.

Nu ger sig banken Nordeas hållbarhetschef, Sasja Beslik, in i diskussionen.

På Twitter skriver Beslik att en prishöjning till fem kronor för en skjorta skulle ge H&M:s fabriksarbetare i Bangladesh en levnadslön.

Enligt Beslik är lönen för att klara livet i landet drygt 2000 svenska kronor i månaden – fabriksarbetarna tjänar 750.

I ett mejl till Metro har H&M:s presskontakt Petra Buchinger kommenterat Besliks twittrande. Hon håller inte med.

”Självklart vill H&M att de människor som tillverkar våra produkter har en lön som räcker till. Utan tvekan. För att kunna ta steg framåt är det viktigt att inte förenkla. Vi delar leverantörer med många andra varumärken både svenska och utländska, och det stämmer inte att ökade priser i butik leder till höjda löner hos leverantörer. Den som syr plagget får exakt samma lön oavsett om hon eller han syr för ett varumärke som sätter högre eller lägre priser i butik och oavsett om tröjan kostar 199 kr eller 1 999 kr. Arbetet för högre löner i ett land som exempelvis Bangladesh kräver andra lösningar”, skriver hon och fortsätter:

”Det vore helt fel om varumärken skulle sätta löner hos andra företag, utan det ska ske i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Därför arbetar vi för att skapa en bra dialog på såväl den enskilda fabriken som på arbetsmarknaden i de länder där våra produkter tillverkas. Vi arbetar också för att se till att de anställda hos leverantörer som producerar åt H&M företräds av  demokratiskt valda representanter som kan förhandla kollektivt. Lika viktigt är att de fabriksanställda har kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter de har, och att lönen tar hänsyn till kompetens, erfarenhet och ansvar. H&M driver också flera utbildningar som syftar just till detta, tillsammans med samarbetspartners som ILO,  IF Metall och SIDA. Vi samarbetar även med många andra varumärken eftersom vi delar dessa utmaningar. Vi har också en dialog med nationella regeringar som är ytterst ansvariga för lönefrågan. Många parter behöver vara inblandade och målet med vårt arbete är att alla textilarbetare ska ha rättvisa levnadslöner, inte bara de som arbetar hos de leverantörer som H&M köper från.”

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro