ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordeaekonomer: Vi ser ljuset år 2010

Andreas Jelvefors · 21 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

2009 blir en rysare. Svensk ekonomi krymper rejält för att i bästa fall börja växa 2010.Regeringen tvingas pumpa in sammanlagt 85 miljarder kronor till kommuner och landsting i år och nästa år tror Nordeas ekonomer.– Vi räknar med att det blir nattsvart hela 2009, som är ett förlorat år. Men vi räknar också med att de åtgärder som centralbanker och regeringar i hela världen vidtar får effekt på den globala ekonomin, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.– Vi ser ljuset 2010 som dock också blir ett svagt år. Allt hänger på om och när de jättelika stimulansåtgärderna från regeringar och centralbanker börjar få effekt och att förtroendet kommer tillbaka.

Tillväxten i den svenska ekonomin faller med 1,5 procent i år för att i bästa fall växa med 1,3 procent 2010. Därför stiger arbetslösheten kraftigt i år och nästa år.

De hushåll som inte drabbas av arbetslöshet gynnas av rekordlåga boräntor och skattesänkningar. Men trots det faller konsumtionen något i år och bostadspriserna fortsätter att falla med 10 procent tror Nordeaekonomerna.– Att det vänder i USA är en förutsättning för att resten av världen ska komma på fötter.  

... och finanskrisen kan lindra depression

Finanskrisen resulterar nu i allt fler nya patienter till psykiatriavdelningarna. Men bland dem som lider av klinisk depression kan finanskrisen tvärtom lindra.

– För de flesta deprimerade påverkar konjunkturen åt något håll. Men det finns en del deprimerade som kan hantera sin depression bättre när de ser att det även finns andra som lider. De sätter sin egen depression i ett ny perspektiv, säger Anders Berntsson, psykiatriker vid Danderyds sjukhus.

En svårighet med klinisk depression är att läkaren sällan kan  ge patienten svar på när han eller hon kan tänkas bli frisk.– Under en lågkonjunktur kan patientens tålamod med depressionen därför bli bättre. Det blir lättare att uthärda, säger Anders Berntsson.

Men det mesta tyder på att lågkonjunkturens effekt på den psykiska hälsan generellt sätt är negativ.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro