ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordiska språk genväg till jobb

Jonas Andersson · 4 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Jessika Andersson och Ester Toth pluggar danska vid Lunds universitet och har märkt att deras kunskaper efterfrågas.

Jessika Andersson och Ester Toth pluggar danska vid Lunds universitet och har märkt att deras kunskaper efterfrågas. Foto: Stig-Åke Jönsson/Malmöbild


klar

Artikellänk är kopierad

Kan du tala danska, finska eller norska? I så fall är du ett hett byte på den svenska arbetsmarknaden just nu. Om du bara talar svenska behöver du inte deppa – du är efterlängtad i de nordiska grannländerna. Integrationen av den nordiska arbetsmarknaden har gjort att många företag i dag håller sig med olika språkteam. Ofta rör det sig om jobb inom områdena kontor, kundtjänst och försäljning. Företagen försöker locka till sig personal från grannländerna. Men det skapar även arbetstillfällen för personer som redan bor i Sverige, till exempel den finsktalande minoriteten, och för språkstudenter. – Callcenterbranschen har mycket stort intresse av att anställa personal som kan danska, norska och finska, säger Monica Walkenfors vid arbetsförmedlingen i Kristianstad som är Euresrådgivare, en arbetsförmedlare som är specialutbildad av EU för att underlätta rörligheten på arbetsmarknaden mellan medlemsländerna.”UT PÅ ÄVENTYR” Dessutom söker danska callcenter efter svensktalande personal, enligt Monica Walkenfors. Callcenter söker ofta personal till sina kontor utanför Norden. Många har förlagt sin verksamhet till Baltikum. Softcom är ett exempel på ett sådant företag. Just nu söker Softcom personal som kan svenska, danska och norska. Ingela Lovén är rekryterare på Softcom. Jobben där handlar om ordermottagning. – Vi riktar oss framför allt till dem som kan tänka sig att släppa allt för ett tag. Vi tänker oss ungdomar som vill ut på äventyr, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro