ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nordkorea bjuder in till ceremoni – skrotar kärnvapenanläggning denna månad

Annica Ögren · 12 Maj 2018
Uppdaterad 5 Jun 2018
Nordkorea planerar hålla en ceremoni för att montera ned anläggningen för kärnvapentester.

Nordkorea planerar hålla en ceremoni för att montera ned anläggningen för kärnvapentester. Foto: Wikimedia commons/Mark P. Mackey


Nordkoreas utrikesdepartement meddelar att man planerar att hålla en ceremoni och nedmontera landets nukleära testplatser – denna månad.

klar

Artikellänk är kopierad

Kärnvapenanläggningen ligger i ett bergsområde i norra delen av Nordkorea. Landet öppnar även upp för att bjuda in utländska journalister, även från USA och Storbritannien, för att få titta på när Nordkorea spränger tunnlar i berget.

Även byggnader för övervaknings- och forskningspersonal kommer flyttas i samband med nedmonteringen. Det meddelar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

LÄS MER
Forskare reder ut myterna om Nordkorea

Uttalandet kommer från landets utrikesdepartement en dag efter det att Pyongyang lovade att inte längre utföra oannonserade missiltester.

Enligt KCNA, ska ”en ceremoni hållas för att montera ned anläggningen för kärnvapentester mellan den 23 och den 25 maj beroende på väderförhållandena”.

Nedmonteringen uppges ske i syfte att vara transparenta i det utlovade stoppet för provsprängningar av kärnvapenladdningar, enligt utrikesdepartementet.

Enligt Helsingborgs Dagblad finns det dock utrymme för tvivel om uppoffringen över huvudtaget har betydelse för Pyongyang. I april kom nämligen en kinesisk rapport där seismologer skrev att anläggningen Punggye-ri – där Nordkorea har genomfört kärnvapenprov – ändå delvis har rasat samman i samband med provsprängningen av en vätebomb i september i fjol.

Det nya beskedet kommer bara dagar efter det att mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un kommer att hållas i Singapore den 12 juni.

Trump twittrade ut beskedet under torsdagen och skrev ”Det mycket efterlängtade mötet mellan Kim Jong-Un och mig kommer att äga rum i Singapore den 12 juni. Vi ska båda försöka göra det till ett mycket speciellt ögonblick för världsfreden!”.

Enligt KCNA ser Kim Jong-Un mötet som ”ett utmärkt första steg” för en förbättrad situationen på den koreanska halvön.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro