ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordkorea ger upp sin tidzon – ställer klockan efter Sydkorea

Annica Ögren · 30 Apr 2018
Uppdaterad 30 Apr 2018
Nordkorea ställer tillbaka klockan.

Nordkorea ställer tillbaka klockan. Foto: IBL


Nordkorea ger upp sin tidszon och ställer nu om klockan efter Sydkorea. Det nya beslutet kommer efter fredagens historiska möte mellan Nord- och Sydkoreas ledare.

klar

Artikellänk är kopierad

Nordkorea ställer tillbaka klockan med 30 minuter som ett första steg i fredsförsoningen mellan Nord- och Sydkorea. Det uppger statlig kontrollerad media i Nordkorea på måndagsmorgonen, enligt Reuters. Tidsomställningen ska börja gälla den femte maj i år.

Det nya beslutet att ändra tiden i Nordkorea har sin grund från fredagens möte då Kim Jong Un ska ha sagt att han upplevde det smärtsamt att se de två klockorna på väggen visa olika tider för Pyoungyang och Seoul.

– Det är inte en abstrakt mening att nord och syd blir till ett, men det är en del av processen att nord och syd ändrar sina olikheter till likheter, säger Kim Jong Un enligt Reuters.

Sydkorea bekräftar det nya beslutet att Nordkorea nu ge upp sin tidszon, som infördes under 2015 som ett riktmärke för att det då gått 70 år sedan Korea befriades från Japan efter andra världskriget.

LÄS MER
Experten om Kim och Moons nya avtal: "Nu krävs mer än bara ord"

I fredags förra veckan träffades Nordkoreas ledare Kim Jon Un och Sydkoreas ledare Moon Jae-In på ett historiskt möte, på gränsen mellan de två länderna. Under mötet skrev de båda ledarna under på att de ska avveckla kriget mellan de två länderna, redan i år.

En expert som Metro pratat med har efter fredagens möte sagt att det nu krävs mer än bara ord från Nordkoreas sida, för att visa att man menar allvar med avvecklingen av kriget.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro