ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordkorea: Trumps ord är en krigsförklaring

Sofia Clason · 25 Sep 2017
Uppdaterad 25 Sep 2017

Efter Trumps utspel mot Nordkorea under den senaste tiden, anser nu Nordkorea att den amerikanska presidenten har förklarat krig mot landet. Det säger Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho, vid en presskonferens framför FN-skrapan i New York under måndagen, uppger TT.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett tal förra tisdagen inför FN:s generalförsamling sa Donald Trump att USA inte hade något annat val än att ”fullständigt förgöra Nordkorea” om USA skulle hotas av diktaturen. USA:s president kallade även Nordkoreas ledare Kim Jung-Un för en ”Raketman”, vars jakt på kärnvapen var ett hot mot hela världen, vilket Metro rapporterat om.

Sedan talet har varningarna mot Nordkorea fortsatt, vilket nu resulterat i ett uttalande från Nordkoreas utrikesminister.

– Han sa att vårt lands ledarskap inte kommer att finnas kvar mycket längre. Trumps ord är en krigsförklaring mot vårt land, säger utrikesministern Ri Yong-Ho.

Utrikesministern tillägger att Nordkorea inte kommer att ta hänsyn till vilka motåtgärder som tas och hotar med att Nordkorea kommer att skjuta ned amerikanska bombplan, även om de inte befinner sig i Nordkoreanskt luftrum.

– Alla alternativ finns på bordet, säger utrikesministern, precis som Trump tidigare sagt om möjligheterna att ingripa militärt mot Nordkorea.

Ri Yong-Ho konstaterar dock i sitt uttalande att FN och världssamfundet uttryckt att man inte önskar att ”ordkriget mellan Nordkorea och USA leder till handling”, men fortsätter med att betona att hela världen ska komma ihåg att det var USA som först förklarade krig.

Under lördagen flög även amerikanska bombplan med eskort av stridsflygplan närmare Nordkoreas luftrum än vad som gjorts på många år. Ri Yong-Ho sa under samma dag i ett tal inför FN:s generalförsamling att Donald Trump lider av storhetsvansinne.

– Han har begått ett oåterkalleligt misstag, vilket gör det allt mer oundvikligt att våra raketer gör besök på det amerikanska fastlandet, sade utrikesministern.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro