ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordkorea: Vi vill skydda Sydkorea med kärnvapen

Stockholm TT · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen skrev att dess "krigsavskräckare" - termen för landets kärnvapenprogram - har skapats för att avvärja försök av "USA-imperialister" att sätta igång ett kärnvapenkrig.

"Det är avsett att också skydda Sydkorea, med varm medpatriotism".

Sydkoreas oppositionsparti GNP kritiseras för att vilja införa straffåtgärder mot norr.

"GNP-gruppen rör upp himmel och jord på grund av norrs krigsavskräckare som skyddar också dem, samtidigt som den inte yttrar ett ont ord om USA:s kärnvapen som hotar nationen".

GNP har kritiserat Seoul-regeringens politik gentemot Nordkorea sedan den 9 oktober, då Nordkorea utförde sitt första kärnvapenprov. Partiet har krävt att två stora projekt i Nordkorea, den ekonomiska zonen Kaesong och turistanläggningen på Kumgangberget, ska stängas. Båda finansieras av Sydkorea, men de avsevärda inkomsterna går till Nordkorea.

Rysslands ambassadör i Japan, Aleksander Losjukov, sade på måndagen att sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapen sannolikt återupptas i början av december. Ryssland deltar i samtalen tillsammans med Sydkorea, Kina, Japan och USA. Nordkorea, den sjätte deltagaren, har bojkottat samtalen i ett år.

I slutet av oktober gick Nordkorea med på att åter delta. Men strax därefter krävde landet att Japan ska uteslutas därför att det inte erkänner Nordkorea som en kärnvapenmakt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro