ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordkorea vill ha robotsamtal

Stockholm TT · 22 Jun 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sydkorea, Japan, Australien och USA har alla varnat Nordkorea för att genomföra provskjutningen. USA och Japan har dessutom sagt att de planerar att svara "skarpt" om roboten avlossas.

Han Song-Ryol, Nordkoreas biträdande chef vid FN-delegationen i New York, sade på onsdagen att landet vill minska spänningarna genom samtal med USA, men underströk samtidigt att Nordkorea har rätt att utveckla och testa robotar. -Det är inte rätt att andra säger vad vi ska göra med våra suveräna rättigheter, sade Han. Förra året tillkännagav Nordkorea att landet hade utvecklat en atombomb, vilket ökar oron för att landet tar fram en långdistansrobot som kan nå mål på den amerikanska kontinenten. Avtalsbrott Enligt USA är den stundande provskjutningen "ett klart brott" mot tidigare åtaganden från nordkoreansk sida. -Nordkoreanerna har gjort överenskommelser med oss tidigare, och vi förväntar oss att de håller de överenskommelserna, till exempel om provskjutningar, sade George W Bush på onsdagen i Wien efter toppmötet USA-EU. Enligt USA:s president gör Nordkoreas robottester folk "nervösa". -Det här är inte rätt sätt att göra affärer i världen, sade Bush. Kritik USA:s hantering av frågan får dock kritik från de egna leden.

Enligt Charles Kartman som ledde förhandlingarna om missilavtalet för USA var provmoratoriet endast giltigt så länge som förhandlingar pågick mellan USA och Nordkorea, och några förhandlingar har inte hållits sedan 2000. På grund av "Bush-administrationens ointresse", säger Kartman till The New York Times. Därmed skulle avtalet inte längre gälla. Nedskjutning USA har aktiverat sitt system för försvar mot robotar för att upptäcka en eventuell uppskjutning, meddelade en företrädare för det amerikanska försvaret i tisdags.

Tillfrågad om USA kommer försöka att skjuta ned en nordkoreansk robot svarade USA:s ambassadör i Japan, Thomas Schieffer: -Jag tror att det vi framhållit är att vi nu har större teknisk förmåga att upptäcka robotar än tidigare och att vi därför kan agera annorlunda. -Alla möjligheter står öppna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro