ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nordpolen har förvandlats till en sjö

Viktor Bendz · 27 Jul 2013
Uppdaterad 30 Jul 2013
Nordpolen den 1 maj i år.

Nordpolen den 1 maj i år. Foto: North Pole Environmental Observatory


Bilder som visar hur istäcket på Nordpolen smälter och bildar en sjö har släppts av forskare vid North Pole Environmental Observatory (NPEO).

klar

Artikellänk är kopierad

29 juni.
29 juni.Foto: North Pole Environmental Observatory
22 juli.
22 juli.Foto: North Pole Environmental Observatory
25 juli.
25 juli.Foto: North Pole Environmental Observatory

Det är långt ifrån första gången isen smält till den punkt att en sjö uppstår på Arktis. Men i år har isen och snön smält snabbare än tidigare år eftersom vädret på Nordpolen varit ovanligt varmt den här sommaren. Medeltemperaturen har legat mellan en och tre grader över det normala, rapporterar livescience.com och hänvisar till North Pole Environmental Observatory.

Den sjö som bildats består av sötvatten från den smälta isen och inte saltvatten från havet. Det är en väldigt kall och väldigt grund sjö. Men faktum kvarstår – det är en sjö.

– Eftersom vi använder vidvinkelobjektiv ser den smälta dammen mycket större ut än vad den är, säger forskaren James Morison vid NPEO, som sett mycket större sjöar tidigare somrar. 

Förra sommaren uppmättes det tunnaste istäcket som uppmätts på sommaren sedan mätningar började göras 1967. Det var i slutet av förra sommaren, efter en lång värmebölja, som James Morrison såg den största smältsjön han sett på Arktis. I vintras uppmättes det sjätte tunnaste vinteristäcket under de 45 åren mätningar gjorts.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro