ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norge – en hisnande skönhet

Johan Öberg, Metros reseexpert · 8 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Utsikten över Geirangerfjorden är magnifik. Geiranger var en av Nordens första turistattraktioner på 1800-talet.

Utsikten över Geirangerfjorden är magnifik. Geiranger var en av Nordens första turistattraktioner på 1800-talet. Foto: Johan Öberg


Norge imponerar med vackra berg och fina vyer

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket är världens vackraste land? Kanske räcker det att dra till vårt västra grannland för att vara där.

Men Norge är dyrt att turista i och småkrångligt utan bil. Så ett perfekt alternativ är Fjord Magic, den nya rundresan som fångar flera av landets mest klassiska vyer på en enda dag.Fjord Magic startar i fiskarstaden Ålesund – en av Nordens vackraste städer, omgiven av hav och höga berg.Med båt far vi mot nordost in i den breda Storfjorden och når efter ett par timmar Molde, en av de norska ­stä­der som for mest illa under andra världskriget. I dag kallas den rosornas stad, då blommorna trivs i det milda klimatet. I söder lyser solen på en rad bergstoppar, snö­klädda trots att termometern visar på en bit över 20 grader nere vid havet.

Vi fortsätter med båten in mellan branta berg till Åndalsnes, långt inne i Isfjorden. Vi ser flera tumlare som simmar runt i par. Från Åndalsnes finns det otaliga vandringsleder i Romsdalsfjällen, som står sig bra i kampen om att vara Norges vackraste bergsmassiv. Mest dramatiska blir fjällen vid Trollveggen, en klassiker för våghalsiga fallskärmshoppare, trots att det numera är förbjudet att kasta sig ut för det 1 000 meter höga stupet. Vi fortsätter med buss upp för Trollstigen, Norges mest berömda bergsväg, med hisnande hårnålskurvor och en dånande fors. Väl uppe möter ett tjockt lager nyfallen blötsnö – vilken kontrast mot dalens grönska!

På lägre höjd försvinner snön snabbt och fruktträden tar över – på sina håll är det så milt att man lyckats odla aprikoser. Efter ännu en färja når vi så småningom utsikten över Geirangerfjorden från toppen av Ørnveien. Geiranger var en av Nordens första stora turistattraktioner redan på 1800-talet.Båtturen på fjorden till ­Hellesylt är dagens höjdpunkt. Tänk att folk faktiskt bott och odlat på de nästan lodräta bergssidorna. Vi far vidare genom Norangsdalen och drömmer om att få övernatta på Hotel Union Øye, ett träpalats från turismens barndom. Men har man bara en dag så … I stället en till båttur, över den spegelblanka Nordangsfjorden, där vi ser märkliga trollansikten skymta på berget. Sedan återstår bara en sista busssträcka – och Ålesund välkomnar med vacker solnedgång efter middagen.       

3 Tre andra måsten du inte får missa på Norgeresan

Bila i havsbandetAtlanterhavsvegen korades 2005 till århund­radets byggprojekt i Norge. En rad smäckra broar förbinder öar och holmar längs Atlantkusten på en sträcka mellan Molde och Kristian­sund. Egentligen byggdes vägen inte med turism i tankarna, men den har snabbt blivit en av landets främsta attraktioner.

www.turistveg.no

Njut av skärgårdenI Norge är skärgården inte avfolkningsbygd. Utanför Molde finns flera öar med rikt näringsliv tack vare olja och sjöfart. Till de flesta öarna i havsbandet finns det utmärkta dagliga färjor och på flera har man byggt mysiga hotell nere i hamnen.

www.classicnorway.nowww.visitmr.com

Tågresa med utsiktJärnvägen Raumabanen över fjällen mellan Domb­ås och Åndalsnes stod klar 1924. Stigningen på Ån­dals­­nes­sidan är så brant att man var tvungen att dra spåret  inne i berget. I sommar går speciella turisttåg på sträckan, där utsikten över Trollveggen är höjdpunkten. Tågen gör fotostopp.

www.raumabanen.com 

En stilla tur på spegelblankt vatten får du när båten åker över Nordangsfjorden.
En stilla tur på spegelblankt vatten får du när båten åker över Nordangsfjorden.

Tips: Norsk mat långt bättre än ryktet

Fjord Magic-turen kan klaras av på en enda dag. Man får guidning på bussen och vissa av båtsträckorna och kan köpa en praktisk guidebok för en dryg hundring.

Men biljetten, som kostar 1 190 norska kronor, gäller i en hel vecka. Därmed kan man enkelt få en fantastisk fjällvecka i området utan att ha tillgång till egen bil.

Det dyraste i Norge är nog maten – en halvdan pizza kan kosta 300 kronor. Men har man råd att äta på finare ställen, närmar sig prisnivån snabbt den svenska. Satsa på fisk och skaldjur – råvarorna från havet är toppenfina och det norska fisket betydligt varsammare mot naturen än EU:s. Men skippa valkött – att norrmännen inte slutat med valjakt 2008 är pinsamt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg, Metros reseexpert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro