ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norge lösningen för arbetslösa

Mats Thorén · 30 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Alla tretton ungdomar fick jobb i Norge efter den tre dagar långa jobbsökarkursen.

Alla tretton ungdomar fick jobb i Norge efter den tre dagar långa jobbsökarkursen. Foto: Stefan Fahlqvist


Jobbsökarkurs i grannlandet gav arbete åt svenska ungdomar

klar

Artikellänk är kopierad

Tretton arbetslösa ungdomar i Söderhamn fick åka till Norge på jobbsökarkurs. De var där i tre dagar. Alla fick jobb. – Att bara vara i väg från Söderhamn en stund och tjäna en massa pengar känns jättebra, säger Thomas Modin, en av ungdomarna. Ungdomsarbetslösheten i Söderhamn är bland den högsta i landet. I Norge ropar man efter svenskar. Hantverkare och ekonomer är eftertraktade, men även de utan utbildning får jobb.

EFTERTRAKTADE – Vi har en god arbetsmoral i Sverige och svenskar är jätteeftertraktade, säger Peter Bergsman, personalchef på norska bemanningsföretaget Rent, som nischat in sig på svenskar. Efter förra veckans succéresa till Oslo har arbetsförmedlingen och Söderhamns kommuns Resurscentrum bestämt sig för att satsa mer kontinuerligt på jobbresor till vårt västra grannland. Det som fällt avgörandet för kommunens del är samarbetet med Svenska Föreningen i Norge, vars idé är att hjälpa arbetssökande svenskar med bostad och den norska byråkratin.

MOMENT 22 – Det är lite av moment 22 i Norge. Ska man ha en anställning ska man ha fast bostad, inte bo på en camping. Men för att få bostad måste man ha ett jobb, säger Magnus Nilsen vid Resurscentrum i Söderhamn. Tack vare samarbetet fick man hjälp att komma in i det norska systemet, menar Magnus Nilsen. Nu är tanken att sy ihop ett startpaket så att fler Söderhamnsungdomar vågar ta steget att söka jobb i Norge. En som redan vågat är Thomas Modin. Han är en av 13 ungdomar mellan 20 och 24 som var i Oslo förra veckan. Alla kommer att bli anställda av det norska bemanningsföretaget Rent, men jobba åt Statoil.

ÅKER TILL NORDNORGE När alla papper är klara inom kort kommer de att åka upp till Hammerfest i Nordnorge för att provtesta rör. Man jobbar tolvtimmarspass i två veckor och är sedan ledig i tre veckor. – Så det finns stora möjligheter att åka ut och resa, säger Thomas Modin. •• Hur länge kan du tänka dig att jobba i Norge? – Om man sköter sig har man jobb i ett och ett halvt år säger de. Jag tror att det var ett halvår i Hammerfest, sedan skulle vi flytta, kanske till Svalbard. •• Kan du tänka dig att hänga med till Svalbard? – Absolut. Får jag jobb så blir jag glad.

klar

Artikellänk är kopierad

Mats Thorén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro