ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norge starkt kritiskt mot svensk FRA-lag

TT · 29 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FRA. Norska politiker gillar inte den svenska FRA-lagen. Lagen kom upp till debatt under Nordiska Rådets session i Stockholm. Under torsdagens frågestund där de nordiska parlamentarikerna frågade ut de nordiska samarbetsministrarna efterlyste den norske vänsterpolitikern Alf Holmlid rättssäkerhet för övriga nordbor eftersom FRA-lagen möjliggör avlyssning även av norska medborgare. Omkring 80 procent av norsk data- och mobiltrafik går via Sverige.– Hur tänker den svenska regeringen lösa frågan om rättssäkerhet och integritet? frågade Holmlid under sessionen som hölls i riksdagen.

Men svenska nordenministern Cristina Husmark Pehrsson gav inga löften om hur en sådan rättssäkerhet ska kunna säkras.

Hon redovisade för lagens bakgrund och konstaterade att lagen ger möjlighet till avlyssning.– Det är viktigt för att få ett underrättelsematerial av god kvalitet. Men det måste finnas balans mellan integritet och god information, sade Husmark Pehrsson.

Den svenska lagen har väckt stark kritik i Norge. Det offentliga och politiska Norge har gjort gemensam sak i sin kritik mot lagen.

Den norska datainspektionen, Datatilsynet, fruktar att Sverige kan använda uppgifter i norsk e-post och sms-meddelanden i utbyte mot information som svensk underrättelsetjänst vill ha från tredjeland.

Och norska oppositionspolitiker anser att den rödgröna regeringen inte gjort tillräckligt för att stoppa den svenska lagens verkningar.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro