ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Norge vill döda fler valar – trots internationella förbud

Malin Jansson · 8 Mar 2018
Uppdaterad 8 Mar 2018
Norge och Island är de enda länderna i världen som tillåter kommersiell valjakt.

Norge och Island är de enda länderna i världen som tillåter kommersiell valjakt. Foto: IBL


I strid mot internationella förbud tillåts nu norska valjägare att döda ännu fler valar än tidigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året tilläts jägare att döda 999 stycken, men nu höjs nivån till 1 278 vikvalar, vilket alltså innebär en ökning med 28 procent, skriver Independent. 

Syftet är att återuppliva en industri som har misslyckats att leva upp till landets kvoter i åratal. Förra året nådde man knappt upp till hälften, något som enligt valjägare delvis beror på den globala uppvärmningen vilket gör att valar söker sig mot kallare vatten längre bort.

Norge och Island är de enda länderna i världen som tillåter kommersiell valjakt. De flesta valarter är i dag mer eller mindre utrotningshotade, och i september uppmanade EU-parlamentet Norge att stoppa all valfångst som pågår trots internationella förbud.

Valexperten Tom Arnbom, från WWF Sverige, menar att det finns flera orsaker till att landet ändå fortsätter. Till exempel hävdar många att valarna äter upp fiskarnas fiskefångst.

– Dessutom har kustområden en större tyngd politiskt så det är viktigt att ge dem fördelar, säger han till svenska Yle. 

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro