ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norgehajp eller ökat intresse för Skandinavien?

Klas Widestrand · 8 Dec 2016
Uppdaterad 9 Dec 2016
Den norska ungdomsserien skam har nått stor framgång i Sverige. Anders Lysne tror att de skandinaviska länderna har blivit nyfikna på kultur från grannländerna.

Den norska ungdomsserien skam har nått stor framgång i Sverige. Anders Lysne tror att de skandinaviska länderna har blivit nyfikna på kultur från grannländerna. Foto: Pressbild


Den norska ungdomsserien skam har skapat hysteri i Sverige. Och i somras sålde de unga norrmännen Marcus & Martinus ut globen två gånger om. Kan man tala säga att vi har drabbats av Norgefeber? Eller har vi helt blivit mer intresserade av vad som händer i övriga Skandinavien? Metro frågade en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Lysne är forskare och universitetslektor i mediestudier vid Oslos universitet. Han anser inte att populariteten Marcus & Martinus och ungdomsserien Skam nödvändigtvis hänger ihop.

– Däremot tror jag att man i de skandinaviska länderna har blivit mer nyfikna på kulturen i grannländerna, säger han.

I de skandinaviska länderna har man varit duktiga på att konsumera populärkultur från England och USA, samtidigt som intresset för vad som produceras i grannländerna ofta inte varit lika stort.

– Jag tro det handlar om att ens närmsta grannar hamnar i ett mellanläge. I Norge har exempelvis svensk populärkultur kanske inte varit tillräckligt nära för att kännas relevant men inte heller så långt bort att den blir spännande.

Men den uppfattningen verkar vara på väg att förändras, menar Anders Lysne och pekar på hur populärt Skam har blivit.

– Skandinaviska ungdomsserier har ofta menat väl och försökt tilltala den yngre publiken men har många gånger misslyckats. Skam uppfattas av tonåringar som mer autentiskt, både här i Norge men även i andra länder. Jag har danska lärarkolleger som berätta att deras elever vill lära sig norska efter att ha sett Skam.

Kommer vi då få ta del av några nya norska exportsuccéer inom den närmsta framtiden? Den frågan är svår att svara på, anser Anders Lysne.

–  Men jag skulle säga att vi upplever ett sorts momentum nu där det som produceras i våra respektiver länder har lättare att hitta över gränserna. Och det är positivt.

LÄS MER: SVT visar mer ”Skam” efter påtryckningar

LÄS MER: Nu vill Danmark ha Skåne igen

klar

Artikellänk är kopierad

Klas Widestrand
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro