ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Normalt att vara trött när det blir sommartid

TT · 29 Mar 2010
Uppdaterad 14 Feb 2017

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Illustration: Svenska Grafikbyrån

Natten mot söndag försvinner en timme när vi ställer fram klockan till sommartid. Den förlorade tiden gör att vi blir tröttare. Tipset från forskare? Låt morgonsolen hjälpa dig. – Vi tappar ju en timme.

Det blir ett trögare uppstigande och många får både sömnbrist och lite jetlag. Det kan betyda att prestationen blir nedsatt, och effekten kan sitta i några dagar, säger Arne Lowden, forskare vid stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet.

En av fördelarna med sommartid är att den leder till lägre energiförbrukning för samhället. Men den verkar tyvärr ha en del negativa effekter på hälsan. Forskare vid Karolinska Institutet visade till exempel i en studie att risken för hjärtinfarkt ökade med fem procent veckan efter övergången.

Enligt amerikansk forskning ökar den även risken för trafikolyckor.

Något som kan lindra omställningen är att gå och lägga sig en kvart tidigare per dag i fyra dagar, enligt Lowden. Det kan även vara ett tips för föräldrar vars barns läggdags annars plötsligt förskjuts en timme.

Att få rejält med solljus tidigt på morgonen hjälper också kroppen att ställa om.– Man ska passa på att tanka morgonljuset, då blir det lättare, säger Arne Lowden.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro