ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Norrländskt Knutbydrama på ren Stockholmska

Elin Larsson · 1 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Titel: SolstormGenre: ThrillerBetyg: •••

Izabella Scorupcos rollfigur Rebecka lämnar tillfälligt skattejuridiken i Stockholm för att flyga till uppväxtens Kiruna, där en ung predikant från hennes gamla frikyrkoförsamling hittats mördad och stympad.

Barndomsbästisen Sanna (Maria Sundbom) är syster till mordoffret och har ringt och bett om hennes hjälp – men Rebeckas tidigare frikyrkoledare (Mikael Persbrandt) är inte lika välkomnande.

Storyns ingredienser gör att tankarna osökt går till Knutbyfallet – även om Åsa Larsson faktiskt skrev sin storsäljande deckardebut (som filmen bygger på) innan Helge Fossmo och Kristi brud hamnade på löpsedlarna.

Tidigare tv-regissören Leif Lindblom gör en gedigen, om än inte fasligt originell, långfilmsdebut med hyfsat hög spänningsfaktor och känsla för de lappländska miljöerna. Den hotande förutsägbarheten bryts dessutom av en oväntad storytwist i finalen. Att stjärnorna (även Suzanne Reuter och Krister Henriksson) pratar stockholmska är ju kutym i svensk film, men bifigurerna låter i alla fall autentiska. Mest imponerar debutanten Maria Sundbom som den vilsna Sanna.

Tarantinokomplex

Titel: Shoot’em upGenre: ActionBetyg:••

Clive Owens anonyme revolverman skjuter ihjäl tre skurkar samtidigt som han hjälper en kvinna att föda. Han riktar därefter puffran mot navelsträngen: Pang! Under en annan skottduell har han fullbordat sex med Monica Bellucci (hon spelar en prostituerad med en särdeles kinky kundkrets). Intrigen kan ni glömma; vi talar stiliserat popvåld, krystade one-liners och svåra Tarantinokomplex.  Förvisso snyggt koreograferat och inte utan poänger – men rätt tröttsamt i längden.

Storslaget – men tappar fart

Titel: Elizabeth – The golden ageGenre: DramaBetyg: •••

I Shekhar Kapurs första film om Elisabet I skildrades hennes väg till tronen. Sjutton år senare konfronteras ”jungfrudrottningen” med sina värsta motståndare, den skotska, katolska drottningen Maria Stuart och Spaniens kung, som båda vill störta den protestantiska regenten.

Det tog Kapur många år att övertyga Cate Blanchett om att reprisera sin roll som Elisabet, och kanske tvekade hon med rätta. Kapur tillför inget nytt och den personliga ton som gjorde ”Elizabeth” så fängslande saknas. Men storslaget foto, prålig dekor och bombastiskt skådespeleri kittlar ändå så att det räcker.

Remake utan storheter

Titel: InvasionGenre: RysareBetyg: ••

Nicole Kidman gör en blodfattig roll som psykolog i denna nyinspelning av den gamla rysaren ”Världsrymden anfaller”. En rymdfärja landar i bitar på jorden, och snart förstår man att allt inte står rätt till. Av storheten som präglade regissören Oliver Hirschbiegels ”Undergången” syns intet, trots att man anar en klaustrofobisk stämning. Som bäst är det lite som ”28 dagar senare”, men utan zombier.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro